Plastiikkakirurgin epäiltiin jättäneen maksamatta melkein miljoonan euron verot – käräjäoikeus hylkäsi syytteet törkeistä talousrikoksista

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi tiistaina kauneuskirurgiapalveluja Suomessa tarjonneen lääkärin syytteet törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Suomalais-virolaisen miehen epäiltiin laiminlyöneen velvollisuutensa ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja antaa arvonlisäveron kausi-ilmoitukset vuosilta 2010–2015. Lisäksi epäiltiin, ettei hän olisi toimittanut ennakonpidätystä konsulttipalkkioista, jotka hän maksoi tunnetulle Suomessa ja Virossa toimivalle plastiikkakirurgian toimijan brändille.

Syyttäjän mukaan vältettyjen verojen määrä oli yhteensä yli 920 000 euroa.

Syytteet hylättiin

Käräjäoikeus katsoi, että syyte arvonlisäveropetoksesta on tahallisuuden puuttumisen perusteella hylättävä. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjän esittämän näytön jälkeen jäi epäselväksi, onko mies ollut elinkeinotoiminnan tosiasiallinen määräysvallan käyttäjä ja riskin kantaja.

Virossa kauneuskirurginen toiminta oli ainakin epäillyn rikoksen tekoajankohtana arvonlisäverosta vapaata, ja Suomessakin kauneuskirurgisen palvelun arvonlisäverokohtelu on täsmentynyt vasta syytteen tekoajan kuluessa, tuomiossa kerrotaan. Oikeuden mukaan mies on perustellusti voinut olla siinä käsityksessä, ettei hänelle voi aiheutua toiminnastaan arvonlisäverovelvollisuutta Suomeen.

Syyttäjä vaati vankeutta ja liiketoimintakieltoa

Miehen epäiltiin myös jättäneen toimittamatta ennakonpidätystä Suomessa ja Virossa toimivan plastiikkakirurgian toimijan brändille maksamistaan konsulttipalkkioista.

Oikeuden mukaan ennakonpidätyksen suorittamatta jättämistä ei voida pitää kokonaisuutta arvostellen törkeänä. Syyteoikeus perusmuotoisesta veropetoksesta taas on oikeuden mukaan vanhentunut.

Toinen syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta hylättiin sillä perusteella, ettei miehen katsottu olevan toiminnastaan kirjanpitovelvollinen Suomessa.

Syyttäjä vaati miehelle liiketoimintakieltoa sekä vähintään kolmen ja puolen vuoden pituista vankeusrangaistusta. Mies kiisti molemmat syytteet sekä syyttäjän vaatimuksen liiketoimintakieltoon määräämisestä.

Kauneuskirurgian villi viidakko 8:11
Huomenta Suomessa vuonna 2017 plastiikkakirurgi Timo Pakkanen kertoi kauneuskirurgian yleistymisestä ja leikkausten riskeistä. Hän ei liity yllä mainittuun oikeudenkäyntiin.

Lue myös: