Pk-yritysten odotukset ovat parantuneet – suurin osa pyrkii säilyttämään nykyisen henkilöstönsä

Pienten ja keskisuurten eli pk-yritysten odotukset Suomessa ovat parantuneet viime keväästä. Asia ilmenee tuoreesta pk-yritysbarometrista.

Kyselyn mukaan yritysten suhdanneodotukset ja investointisuunnitelmat ovat nousseet keväästä, jolloin ne olivat voimakkaan negatiiviset.

Kohonneesta ilmapiiristä huolimatta pk-yritykset odottavat talouden tilan lievästi heikkenevän seuraavan vuoden aikana.

Myös yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla, barometrin tiedotteessa kerrotaan. Kaikilla päätoimialoilla on kyselyssä enemmän sellaisia yrityksiä, jotka vähentävät investointeja kuin niitä, jotka lisäävät investointeja.

Toisaalta odotukset liikevaihdon ja vakavaraisuuden kehityksestä ovat parantuneet kevään kyselyyn verrattuna.

– Taloustunnelmat pk-yrityksissä ovat yhä vaisut. On silti tärkeää huomata varovainen käänne parempaan, koska Venäjän hyökkäyssodan ja energiakriisin vaikutukset ovat selvästi tasaantuneet, sanoo pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä tiedotteessa.

– Myönteistä on myös, että pk-yritykset pyrkivät pitämään nykyisestä henkilöstöstään kiinni.

Kyselyssä liki kolme neljäsosaa pk-yrityksistä kertoi aikovansa säilyttää nykyisen henkilöstömääränsä. 14 prosenttia yrityksistä aikoi peräti lisätä henkilöstöään.

Toisaalta useampi kuin joka kymmenes yritys odotti henkilöstönsä määrän vähentyvän.

Kyselyyn vastasi kesä–heinäkuussa lähes 4 600 pk-yritystä. Pk-yritysbarometrin julkistavat kahdesti vuodessa Suomen Yrittäjät, valtion rahoitusyhtiö Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lue myös:

    Uusimmat