Mainos

Pitkäaikaistyöttömät auttavat vanhustenhoidossa: Oikeaa työtä ilman kiirettä!

Monissa kaupungeissa on alettu palkata pitkäaikaistyöttömiä vanhusten kotihoidon avuksi. Vaasasta lähtenyt malli on leviämässä ensi vuonna jo ainakin kymmeneen kuntaan.

Pitkäaikaistyöttömiä palkkaamalla kunnat säästävät niin sanotuissa työttömyyssakoissa ja pystyvät samalla huolehtimaan siitä, että ikäihmiset pärjäävät kotona pitempään.

– Tämähän on aivan aa ja oo! Minä en näkisi tämän asunnon seinien ulkopuolelle ilman tätä palvelua, tämä on aivan kullanarvoinen! huudahtaa 84-vuotias Laura Saxberg.

Hän on 84-vuotias ja kärsii tasapainohäiriöistä.

– Yksin en uskalla lähteä ulos, kun huimaa niin valtavasti, kertoo Saxberg.

Pitkäaikaistyöttömyydestä kauan kärsinyt Carita Hietakangas tulee kahdesti viikossa auttamaan Saxbergia ulkoilussa, asioinnissa ja arkisissa askareissa. Palkkatyö on pitkäaikaistyöttömälle pienoinen lottovoitto.

– Onhan tämä, oikeaa työtä! Tähän saakka olen ollut työharjoittelussa ja erilaisissa työvoimakoulutuksissa, kertoo Carita Hietakangas.

Vaasassa jo nelisenkymmentä pitkäaikaistyötöntä auttaa vanhuksia niissä töissä, jotka kotipalvelulta ja kotisairaanhoidolta jäävät tekemättä.

– Vastaavaa toimintaa on pyritty käynnistämään jo useamman vuoden, mutta tähän saakka on katsottu, että hoitoalalla ei voi olla kouluttamaton henkilö. Nyt kun tehtävät ja vastuunkuvat ja kaikki on selvitetty, niin tämä on mahdollista, kertoo projektia Vaasassa vetävä Tamara Vieri.

Muutkin kunnat hakevat nyt mallia Vaasasta, sillä noin puolet hoiva-avustajista on työllistynyt tai lähtenyt kouluttautumaan ensimmäisen työllistämisjakson jälkeen. Kunta puolestaan hyötyy, kun ikäihmiset saavat lisäapua ja pitkäaikaistyöttömyyden sakkomaksut pienenevät.

– Tästä hyötyvät kaikki! Totta kai myös kunta, kun pitkäaikaistyöttömät ovat kunnan sakkolistalta 800 päivää uudelleen poissa.

Hoiva-avustajat viipyvät vanhusten luona tunnista jopa kolmeen tuntiin.

– Tässä on enemmän aikaa ja se on tosi ihana asia! On aika hämmentävää huomata, kuinka lyhyt aika hoitajien käynneillä normaalisti on, kertoo Hietakangas.

Saxbergin kanssa Hietakangas käy apteekissa, lääkärissä, kaupassa tai muuten vain ulkoilemassa.

– Meillä menee uskomattoman hyvin, sitä oikein ajattelee että onko tämä totta? Niin. Ei näitä makupaloja niin paljon ole tässä elämän varrella ollut, tuumii Saxberg.

Hietakangas puolestaan havittelee vakinaista työtä hoiva-avustajana.

– Ehkä lähden tästä kouluttautumaan, sillä tykkään todella tästä työstä, sanoo Hietakangas.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.