Mainos

Pitkäaikaistyötön Heikki, 60, etsii edelleen töitä: "Voin antaa työpanokseni vielä 3-5-vuodeksi"

60-vuotiaan Heikki Toivaisen tarina on hyvin tavallinen. Hän jäi työttömäksi reilu kaksi vuotta sitten työskenneltyään tehtaassa 26 vuotta. Sen jälkeen töitä ei ole löytynyt.


Tästä on kyse:

- Jos yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät jäisivät suoraan eläkkeelle, heidän tulotasonsa nousu riippuisi saadusta työttömyysturvaetuudesta. 

- Yhteiskunnalle tulevat lisäkustannukset riippuisivat niin ikään siitä, kuinka moni eläkkeelle jäävä olisi elänyt ansiosidonnaiselle ja kuinka moni peruspäivärahalla. 

-Arvioissa on oletettu, että yli 60-vuotias on jäänyt eläkkeelle kahden vuoden työttömyyden jälkeen.   

-Jos perusturvan saajan tulotaso nousee 500 eurolla kuukaudessa, yhteiskunnalle tulee nettona noin 33 miljoonan euron lisäkustannus.   

-Ansiopäivärahalla elävien työttömien kohdalla eläke on korkeampi kuin ansioturva, mutta ero ei ole niin suuri kuin peruspäivärahalla elävien.   

-Jos ansiopäivärahatyöttömien tulotaso nousisi eläkkeelle jäädessä 200 eurolla, menolisäys nettona olisi yhteiskunnalle 38 miljoonaa euroa.   

-Yhteensä menot ilman verolisäystä olisivat noin 70 miljoonaa euroa, josta ostovoiman lisäyksen kautta tulee tuloja välillisten verojen kautta. 

-Jos välillisistä veroista tulisi 20 prosenttia julkiselle sektorille, menolisäys jäisi 60 miljoonaan euroon.  

Toivainen valmistui ennen työuraansa ammattikoulusta tietotekniikkamekaanikkolinjalta. Sen jälkeen hän kouluttautui tuotantomestariksi. Tehtaassa hän työskenteli operaattorina eli tuotantokoneiden hoitajana.   

Työttömäksi jäätyään Toivainen kouluttautui isännöitsijäksi, ja nyt hän etsii aktiivisesti töitä. Toivaisen mukaan työnhaku vaatii ennen kaikkea aktiivista otetta ja kontaktien luomista, jotta myös piilossa olevat työpaikat löytyisivät.

Hän ei osaa tarkalleen ottaen sanoa, minkä takia töitä ei ole löytynyt.   

– En usko, että ikä vaikuttaa siihen. Minulla on takana iso elämänkokemus, joka on isännöintialalla hyväksi. Voin antaa vielä 3-5-vuodeksi oman panokseni, hän sanoo.

Toivainen ei kuitenkaan pidä eläkkeelle jäämistä huonona vaihtoehtona, jos oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) ehdotukset toteutuvat.   

– Se olisi hyvä vaihtoehto, jos eläke olisi sitä luokkaa, mikä sen kuuluu olla eikä eläkettä alettaisi rokottaa, hän sanoo.  

2:51

2:05

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.