Pitkä ennuste lupaa maaliskuulle lämpöä ja aurinkoa normaalia enemmän! Meteorologilta kuitenkin varoitus: "En heittäisi talvitakkia enkä edes talvikenkiä vielä nurkkaan"

Pitkän ajan ennusteen mukaan tulevat viikot ovat tilastollisesti keskivertoa lämpimämpiä.

Pakkasta ja kylmiä päiviä mahtuu silti sekaan.

– Viikkokohtaisesti on lämmintä, mutta päivittäiskohtaisesti se ei ole niin yksinkertaista. Kylmiä päiviäkin mahtuu joukkoon, kun kylmää ilmamassaa tulee pohjoisesta. Esimerkiksi perjantaina on pakkaspäivä koko maassa, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Yksittäiset päivät eivät kuitenkaan kallista koko viikkoa keskimääräistä kylmemmäksi. Päivien lämpötilat yhteenlaskettuna tekevät viikkokohtaisesta keskiarvosta normaalia lämpöisemmän.

– Tähän vuodenaikaan keskiarvot ovat yleensä etelässä 0-2 pakkasastetta, Keski-Suomessa -5 astetta ja pohjoisessa -10 astetta.

Tilastollista lämpöä

Vaikka keväisiä kelejä on tulossa, ei pidä silti innostua liikaa.

– En heittäisi talvitakkia enkä edes talvikenkiä vielä nurkkaan, Rinne kehottaa.

Rinteen mukaan kuukausiennusteen lämpö on tilastollista lämpöä, joka ei välttämättä tunnu ulkona liikkuville ihmisille kovin lämpimältä. Parin lämpimän päivän jälkeen myös pakkaspäivät tuntuvat normaalia kylmemmältä.

Lunta ja aurinkoakin luvassa

Runsaimmat lumisateet ovat näillä näkymin takanapäin. Etelärannikolle saattaa tulla vielä pieniä määriä. Maan keski- ja pohjoisosaan voidaan odottaa vielä 5-10 senttimetrin lumisateita. Ennusteen mukaan eniten lunta voidaan odottaa Lappiin.

– Sanonta "kevät keikkuen tulevi" on kyllä erittäin osuva, koska vuodet eroavat toisistaan hyvin paljon. Esimerkiksi viime vuoden ja tämän vuoden kevättalvi ovat ihan erilaisia.

Myös aurinkoa on luvassa.

– Aurinkoisuus on hyvinkin vaihtelevaa, koska pilviä ja sateitakin on tulossa. Yleisilme näyttää silti aurinkoisemmalta kuin viime viikot, Rinne kertoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat