Pitääkö joulupaketit tilata jo nyt? Ulkomaisten verkkokauppojen toimitukset voivat viivästyä jopa kuukausia

2:39
Ulkomaisten verkkokauppojen toimitukset voivat viivästyä jopa kuukausia. Katso video!

Rahtiliikenteen jumittaminen viivästyttää ulkomaisten verkkokauppojen toimituksia. Jos joululahjaksi haluaa jotain erikoisempaa, kannattaa se tilata jo nyt!

Verkosta ostettujen tavatroiden toimitukset voivat viivästyä jopa kuukausia, mikä varjostaa lähestyvää joululahjasesonkia. Häiriöiden taustalla vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan globaali epätasapaino.

EK:n pääekonomisti Penna Urrilan mukaan ongelmat toimituksissa riippuvat pitkälti siitä mitä tilaa, ja minkälaisia toimitusaikoja tilattavissa tuotteissa on. Urrilan mukaan useampiin joululahjahankintoihin on kuitenkin vielä hyvin aikaa, jos on nyt liikenteessä.

– Jos puhutaan isommista hankinnoista, globaali autoteollisuus on vaikeuksissa, toimitusajat ovat siellä venyneet todella pitkiksi, MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa asiaa valottanut Urrila sanoo.

Rahtiliikenteen ongelmat vaikuttavat kaikkeen

Urrila kertoo, kuinka rahtiliikenteen ongelmat vaikuttavat kaikkeen, sillä kontit kuljettavat maailmalla tavaraa, ja käyttämämme tavara tulee näitä tavaravirtoja pitkin. Tuotanto-ongelmat taas keskittyvät muun muassa elektroniikkaan. 

Urrila sanoo, että epätasapainoa ei tässä mittakaavassa ole aiemmin ollut. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suuri kysynnän ja tarjonnan epätasapaino häiritsee toimijoita ja näkyy myös kuluttajien arjessa.

Urrilan mukaan tavara ei kuitenkaan tule loppumaan kaupoista kesken. Elämme yltäkylläisyyden aikaa.

– Tiettyä tavaraa haluavan kannattaa olla ajoissa liikkeellä, jos on tärkeää saada joulupakettiin tietty tuote, Urrila huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja