Teatterilegenda Jouko Turkka on kuollut

Teatterikorkeakoulun entinen rehtori Jouko Turkka on menehtynyt. 

Jouko Turkka menehtyi toissa viikon perjantaina, 22. heinäkuuta 2016. Turkka oli kuollessaan 74-vuotias.

Turkka tuli tunnetuksi erityisesti 1980-luvulla, kun hän toimi Teatterikorkeakoulun näyttelijän- ja ohjaajantyön professorina Helsingissä.

Turkan romaani Häpeä oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 1994. 

Kiistellyn Turkan oppilaita Teatterikorkeakoulun ajoilta ovat muun muassa sellaiset nimet kuin Eppu Salminen, Mikko Kivinen, Martti Suosalo ja Mari Rantasila.

  • Jouko Turkka 17.4.1942 – 22.7.2016
  • Vanhemmat Reino Veli Turkka ja Gunhild Åberg
  • Ollut naimissa kerran
  • Opiskeli Suomen teatterikorkeakoulun ohjaajalinjalla, valmistui 1967
  • Teatterikorkeakoulun professori vuosina 1981-1988. Turkan opetusmetodit herättivät suurta kohua ja ristiriitaisia mielipiteitä.

Salminen ja Kivinen muistelevat

Näyttelijä Eppu Salminen arvosteli Turkan rankan fyysisiä opetusmetodeja vuonna 2009 ilmestyneessä muistelmateoksessaan. Salmisen mukaan Turkan huonot puolet näkyivät tuolloin enemmän kuin hyvät

– Mä luulen, että se pimeä puoli rupesi ottamaan enemmän ja enemmän haltuunsa.

Edellisenä vuonna Salminen oli kutsunut Turkkaa radiossa vainoharhaiseksi mulkuksi. Salmisen mukaan Turkka käytti väkivaltaa oppilaita kohtaan.

– Onhan se virkamiesaseman väärinkäyttöä, jos siellä (Teatterikorkeassa) ruvetaan painostamaan ja v****ilemaan ja uhkailemaan väkivallalla ja tekemään väkivaltaa joitain 18–20-vuotiaita opiskelijoita kohtaan, Salminen pauhasi ohjelmassa.

– Jos se (Turkka) kokee, että joku on sitä vastaan, niin sieltä tulee aikamoisia reaktioita.

– Mulle se osoittautui silloin h****tin vainoharhaiseksi. Kyllä se siellä pystyi luomaan ihan järjettömän ilmapiirin, Salminen kuvaili vuonna 2008.

Mikko Kivinen puolestaan sanoi viime vuonna Studio55-ohjelman haastattelussa, että Turkkaa ei olisi koskaan pitänyt valita Teatterikorkeakoulun rehtoriksi.

– Se oli hänelle täysin väärä foorumi. Opetus oli niin yksipuolista mitä sieltä silloin sai.

Parempi vaihtoehto olisi ollut Kivisen mukaan tarjota vain yksi kurssi, jossa Turkka olisi voinut tarjota omia metodejaan. Kivinen näkee ongelmaksi sen, että kaikki opiskelijat opettelivat vain yhtä tapaa.

Jouko Turkka asui viimeiset aikansa virallisesti ilman vakituista osoitetta. Hänen postiosoitteekseen oli merkitty Pirkanmaan oikeusaputoimisto. 

Lue myös:

    Uusimmat