Pimeys ja liukkaus ahdistavat: Näin moni suomalainen jättää auton kotiin, kun olosuhteet eivät ole ihanteelliset

Kamala ajokeli pakotti ajamaan"silmät vereslihalla" 0:10
Kamala ajokeli pakotti MTV Uutisten lukijan ajamaan "silmät vereslihalla".

Kolarikorjaamo Autoklinikan kyselytutkimus paljastaa, että moni autoilija jättää auton kotiin, jos ulkona on pimeää tai liukasta. Liukkaiden välttely on kaikkein yleisintä pääkaupunkiseudulla.

Muuttuvat olosuhteet vaativat autoilijoilta mukautumista ja huolellisuutta liikenteessä. Autoklinikan tuoreen kyselyn perusteella ne myös karkottavat osan autoilijoista teiltä.

16 prosenttia autoilijoista kertoo välttelevänsä pimeällä ajamista. 70 prosenttia heistä kertoo yksinkertaisesti, ettei pidä pimeällä ajamisesta. 12 prosenttia myöntää, ettei tunne pimeällä ajoa turvalliseksi keskivertoa huonomman näön vuoksi. Näiden ohella kyselyyn vastanneet listaavat välttelyn syyksi muun muassa epävarmuuden pitkien ajovalojen oikeista käyttötavoista.

Pimeällä ajoa enemmän suomalaiset jännittävät liukkaita teitä. 27 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo joskus jättäneensä autonsa kotiin liukkauden takia. Yleisintä tämä on pääkaupunkiseudulla, jossa osuus nousee 34 prosenttiin.

– Pääkaupunkiseudulla on usein helppoa kulkea julkisillakin, mikä selittänee osaltaan matalan kynnyksen auton kotiin jättämiselle. Yllätyin kuitenkin hieman siitä, että liukkaat kelit vaikuttavat suomalaisten ajoon pimeyttä enemmän, sillä liukkailla liikkumisen turvallisuuteen voi itse vaikuttaa paremmin kuin näkökykyyn tuntuvasti vaikuttavaan pimeään, Juha Heiskanen Autoklinikalta pohtii.

Näin käytät pitkiä valoja

Kaukovaloja käytettäessä muiden ajoneuvojen kuljettajia ei saa häikäistä. Kaukovalojen käyttö on kokonaan kielletty tyydyttävästi valaistuilla teillä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtavan asiantuntijan Jussi Pohjosen vinkeillä käytät auton kaukovaloja oikein ja minimoit pimeän katvealueen.

Kohdattaessa

Vaihda lähivaloille siinä vaiheessa, kun oman ja vastaantulevan ajoneuvon valokeilat kohtaavat. Näin ajoneuvojen väliin jäävä katve jää mahdollisimman pieneksi.

Vieressä

Vaihda takaisin kaukovaloille vähän ennen vastaantulevan ajoneuvon kohtaamista tai viimeistään tämän rinnalla. Näin saat täyden näkyvyyden heti eteenpäin.

Saavutettaessa

Vaihda lähivaloille, kun näet edellä menevän auton ääriviivat, ei pelkät takavalot.

Lähteet: Autoklinikka, Traficom

Lue myös:

    Uusimmat