Pillerikaupat johtivat kovakouraiseen ryöstöön – alaikäinen päätekijä kertoi pillereiden tehneen ryöstäjistä "demoneja"

Nuorten ryöstöt kasvussa Itä-Uudellamaalla – rikoskomisario:"moni tapaus liittyy huumausainekauppoihin" 3:37
Poliisi kertoi viime vuonna, että nuorten ryöstöt ovat kasvussa Itä-Uudellamaalla. Rikoskomisario kertoo, että moni tapaus liittyy huumausainekauppoihin.

Käräjäoikeus tuomitsi kolme eri-ikäistä miestä ehdollisiin ja ehdottomiin vankeusrangaistuksiin Espoossa vuonna 2018 tapahtuneesta ryöstöstä.

Kyse oli pillerikaupoista, joissa kolmikon aikomuksena oli ostaa huumaavia Rivotril-tabletteja.

Huumekauppoja käytiin yhden tekijän asuintalon verkkokellarissa, jossa kaupat kuitenkin epäonnistuivat. Tilanne kärjistyi tämän jälkeen väkivallaksi.

16-vuotias yritti murtaa uhrin polven hyppäämällä päälle

Teossa päätekijänä oli tekohetkellä 16-vuotias nuorukainen, joka muun muassa kuristi uhria tajuttomuuteen asti, hakkasi tätä ja yritti murtaa uhrin polven hyppäämällä tämän jalan päälle.

Esitutkinnassa nuori päätekijä oli kertonut tilanteen kärjistymisestä ja siitä, kuinka uhria oli pahoinpidelty kahta kauheammin, kun tämä oli valehdellut, ettei hänellä ole huumeita. Nuorukaisen mukaan pahoinpitelyn päätteeksi uhrin silmät olivat ”turvoksissa ja nenä poskella”. Lopuksi uhria varoitettiin tappouhkauksella ”vasikoinnista” eli tapahtuneesta kertomisesta.

Oman toimintansa taustaksi nuorukainen kertoi viikon päihdeputken kertoen huumaavien lääkkeiden tehneen heistä ”demoneja”.

Saaliksi kaksi purkkia tabletteja

Väkivalta oli rajua, sillä muun muassa uhrin silmäpohja murtui, tämän sidekalvo vuoti verta, silmä muurautui umpeen ja nenäluu murtui. Vammoja oli myös muualla kehossa. Saaliiksi tekijät saivat kaksi purkkia huumaavia Rivotril-tabletteja, 150 euroa käteistä sekä tablettitietokoneen.

Päätekijäksi katsottu 2001 syntynyt nuorukainen tuomittiin nuorena henkilönä tehdyn ryöstön ja huumausainerikoksen myös samana päivänä tehdystä pahoinpitelystä 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 1 vuoden 3 kuukauden valvontaan.

Vuonna 1994 syntynyt mies tuomittiin ryöstöstä ja huumausainerikoksesta 8 kuukauden vankeuteen ja kolmas, vuonna 1984 syntynyt mies, ryöstöstä ja huumausainerikoksesta sekä joukosta liikennerikoksia 9 kuukauden vankeuteen. Kaksikolla oli ennestään tilillään aiempia tuomioita, jotka vaikuttivat heidän rangaistuksiinsa.

Kolmikko määrättiin korvaamaan ryöstön uhrille 5000 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta sekä kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat