15-vuotias halusi ryöstää kalliin repun – ikätoveri sai retkikirveestä selkään

Hätäkeskustallenne: Poika yritti ryöstää repun – uhri sai kirveestä haavan selkäänsä 1:41
Hätäkeskustallenne: Poika yritti ryöstää repun – uhri sai kirveestä haavan selkäänsä

Alaikäinen poika sai ehdollisen vankeustuomion puukolla ja kirveellä tehdystä ryöstelystä.

Poika oli puukolla uhaten saanut 14-vuotiaan pojan antamaan itselleen neljä euroa käteistä ja myöhemmin hän uhkaisi toista nuorukaista retkikirveellä niin, että ase osui tätä selkään. Poika oli rikosten tekohetkellä vasta 15-vuotias.

Puukolla uhaten neljä euroa

Rikokset tapahtuivat Espoossa vuosina 2020 ja 2021. Ensimmäisessä tapauksessa kyse oli espoolaisen juna-aseman laiturilla tapahtunut välikohtaus, jossa 14-vuotiasta uhria tönittiin ja tältä vaadittiin rahaa. Uhrin poistuessa läheiselle pysäköintialueelle oli häntä otettu olkapäästä kiinni ja veitsellä osoittaen sanottu: ”tajuatko, että me ei pelleillä”. Poika sai puukolla uhaten uhrilta neljä euroa.

Toisessa, vuonna 2021 tapahtuneessa rikoksessa 15-vuotias uhri oli päättänyt oikaista metsäalueen poikki ja kohtasi siellä pojan seurueineen. Kysyttäessä tietä oli seurue lähtenyt opastamaan uhria, mutta kesken kaiken hänen parin sadan euron reppuaan oli ryhdytty repimään selästä. Siinä yhteydessä uhria oli potkittu ja lyöty ja hän oli nähnyt pojan aseistautuneen kirveellä.

Kesken väkivallan uhri oli huomannut lähellä miehen kolaamassa pihaa ja huutanut tätä apuun, jolloin seurue pakeni paikalta ilman reppua.

Uhri oli tutkittu samana iltana sairaalassa, jossa hänellä oli havaittu muiden vammojen ohella noin viiden senttimetrin pinnallinen haava selässä. Haava sopi kirveen aiheuttamaksi.

Oikeus: Uhria ei lyöty, mutta kirves teki haavan

Oikeus katsoi pojan uhanneen uhria kirveellä niin, että kirves oli osunut uhria selkään aiheuttaen tälle haavan. Oikeuden mukaan näyttö ei riittänyt todistamaan, että poika olisi varsinaisesti lyönyt uhria kirveellä, sillä aiheutuneet vammat jäivät siihen nähden vähäisiksi.

Vuonna 2005 syntynyt nuorukainen tuomittiin 1 vuoden 7 kuukauden ehdolliseen vankeuteen nuorena henkilönä tehdyistä ryöstöstä, huumausaineen käyttörikoksesta ja törkeän ryöstön yrityksestä. Tuomio annettiin lievennetyllä asteikolla tekijän alaikäisyyden vuoksi. Poika määrättiin lisäksi 1 vuoden ja 3 kuukauden valvontaan.

Poika määrättiin lisäksi maksamaan puukkoryöstön uhrille 500 euroa kärsimysestä ja menetetyt neljä euroa. Kirveestä osuman saaneelle pojalle hänet määrättiin maksamaan 700 euroa kivusta ja särystä, 1400 euroa kärsimyksestä, 350 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta ja 200 euroa rikkoutuneesta, vahingoittuneesta ja likaantuneesta omaisuudesta. Viimeksi mainitussa huomioitiin uhrin ulkomailta tilatun merkkirepun vahingoittuminen ryöstöyrityksessä.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat