Pilakuva profeetta Muhammadista johti vihakampanjaan – Ranskassa tuomiot kuudelle osallistumisesta opettajan surmaan

Ranskassa tuomittiin perjantaina kuusi nuorta, jotka olivat osallisina historianopettajan surmaamisessa vuonna 2020.

Nuoret olivat tekoaikaan 13-15-vuotiaita. Opettajan kimppuun käyneen 18-vuotiaan poliisit ampuivat tekopaikalla.

47-vuotias historianopettaja Samuel Patya puukotettiin ensin, minkä jälkeen hänen kaulansa katkaistiin. Surma tehtiin Pariisin lähellä sen koulun liepeillä, missä Paty oli opettajana. Patyn kimppuun käyneen 18-vuotiaan tshetsheenipakolaisen Abdoullakh Anzorovin poliisit ampuivat kuoliaaksi rikoksen tekopaikalla.

Paty oli näyttänyt koulussa oppilaille profeetta Muhammadia esittäviä pilakuvia esimerkkeinä ilmaisunvapaudesta hänen käsitellessään sananvapauden teemaa. Videot teosta levisivät sosiaalisessa mediassa, jossa ryhdyttiin masinoimaan vihakampanjaa ja levittämään valheellista tietoa Patysta.

Nuorten vankeusrangaistusten pituudet vaihtelevat 14 kuukaudesta kahteen vuoteen. Kukaan kuudesta nuoresta ei kuitenkaan joudu vankilaan istumaan, sillä tuomiot on annettu esimerkiksi ehdollisena. Heidät tuomittiin surmaajan avustamisesta. Patyn kimppuun käynyt Anzorov tiesi entuudestaan opettajan nimen, mutta ei osannut tunnistaa tätä, koska hänellä ei ollut opettajan kuvaa tai kuvausta opettajasta.

Patyn läheisiä edustaneiden asianajajien mukaan nuorten tuomiot eivät ole sopivia tekoihin nähden ja ne antavat väärän viestin.

Tuomiot salaliitosta ja vääristä väitteistä

Oikeudenkäynti pidettiin suljettujen ovien takana, koska syytetyt olivat tekoaikaan niin nuoria.

Viisi tuomituista nuorista oli tekoaikaan 14–15-vuotiaita. Heidät tuomittiin rikollisesta salaliitosta väkivaltaisin aikein. Heitä syytettiin siitä, että he olivat etsineet Patyn ja tunnistaneet hänet surmaajalle vastineeksi rahasta. Neljä nuorta tuomittiin 14–18 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Viides tuomittiin kahden vuoden vankeuteen, mutta 18 kuukautta siitä on ehdollista ja loppujen kuuden kuukauden ajaksi tuomittu vapautetaan elektronisen jalkapannan kanssa.

Kuudes tuomituista oli tekoaikaan 13-vuotias. Hänet tuomittiin vääristä väitteistä 18 kuukauden ehdolliseen rangaistukseen. Hän väitti valheellisesti, että Paty olisi pyytänyt muslimiopiskelijoita identifioimaan itsensä ja poistumaan luokkahuoneesta ennen kuin näytti luokalle pilakuvia profeetta Muhammadista. Todellisuudessa tyttö ei ollut paikalla luokkahuoneessa.

Paty surmattiin vain viikkoja sen jälkeen, kun satiirinen viikkolehti Charlie Hebdo julkaisi uudelleen kohua herättäneet profeetta Muhammadia esittäneet kuvat. Räävittömästä Charlie Hebdosta tuli maailmankuulu vuonna 2015, kun islamistiterroristit hyökkäsivät sen toimitukseen lehden julkaistua pilakuvia profeetta Muhammadista. Iskussa kuoli 12 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat