Mainos

Pikkutyttö, 2, nukkuu parakissa - kaupungin mukaan olot ovat inhimilliset

Vakavasta suolistosairaudesta kärsivä tyttö joutuu nukkumaan yönsä erossa perheestään kotitalon pihalla olevassa parakissa. Tornion kaupungin mukaan tytön hoito on järjestetty asianmukaisesti ja järjestely on inhimillinen.

Nyt 2-vuotiaan Bertan elämä ei alkanut kovin ruusuisesti. Heti lapsen synnyttyä havaittiin hänen pakarassaan suurikokoinen verikasvain, joka osoittautui tytön verenkierrosta eläväksi loiseksi. Se imi verta suolistosta. Bertan äidin Hanna Kinnusen mukaan loinen ehti tuhota suuren osan Bertan suolistosta.

- Veren puutteen vuoksi yli puolet suolistosta oli mennyt kuolioon ja jouduttiin leikkaamaan pois. Myös suoliston muut osat vaurioituivat.

Sairauden takia Bertta tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Päivällä hänen omaishoitajanaan toimii äiti, yöllä sairaanhoitajien muodostama hoitorinki. Koska tytön kotitalo ei ollut viranomaisten mielestä hoitoon soveltuva, oli keksittävä ratkaisu.

Kaksi tulkintaa oikeuden päätöksestä

Kaupunki ehdotti perheelle Bertan hoitoa terveyskeskuksen vuodeosastolla, mutta tähän he eivät suostuneet muun muassa sairaalabakteeririskin vuoksi. Toinen vaihtoehto oli pihalle tuotava väliaikainen parakki, kunnes asia saataisiin kuntoon.

Sittemmin hallinto-oikeus määräsi kaupungin rakentamaan talon yhteyteen asianmukaiset ja Bertan hoitoon soveltuvat tilat.

Kaupunki on kuitenkin sitä mieltä, että näin on jo tehty ja vetoaa, mielenkiintoista kylläkin, niin ikään hallinto-oikeuden ratkaisuun. Sosiaalityönjohtaja Anneli Karjalainen lukee päätöstä sanasta sanaan.

– Asiassa esitetyn selvityksen perusteella hallinto-oikeus katsoo, että kunnalla on velvollisuus korvata asunnon muutostöistä aiheutuvat kohtuulliset kustannukset siltä osin kuin muutostyöt ovat välttämättömiä Bertta Kinnusen tavanomaisen elämän toiminnoista selviytymiseksi.

–  Kunnalla ei ole vammaispalvelulain nojalla velvollisuutta korvata kotisairaanhoidon järjestämisestä johtuvia toimenpiteitä.

Karjalaisen mukaan oikeuden lausuntoon sisältyy vielä johtopäätös: Jaosto ei ole voinut hylätä hakemusta mainitsemillaan perusteilla. Hallinto-oikeus ei ensiasteena ota ratkaistavakseen sitä, miltä osin vaaditut asunnon muutostyöt liittyvät kotisairaanhoidon järjestämiseen. Muilta osin kunnan on myönnettävä korvausta vammaispalvelulain nojalla.

Hanna Kinnunen ihmettelee kaupungin venkoilua. Hallinto-oikeuden päätös sanoo hänen mukaansa selväsanaisesti, että talon yhteyteen pitäisi rakentaa lapsen hoitoon soveltuva lisäsiipi. Lisäksi hän huomauttaa, että vammaispalvelulaki ottaa kantaa vain asianmukaisten tilojen järjestämiseen. Kotisairaanhoito on taas kokonaan eri asia, joka määrittää hoidontarpeen ja hoitajat. Kinnusen mukaan kaupunki lukee oikeuden päätöstä ajaakseen omia etujaan.

Kiistely tilojen tarkoituksenmukaisuudesta lapsen hoitoon jatkuu. Äidin mukaan parhaillaan mietitään asianajajan kanssa, miten asiassa edetään.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.