Mainos

Pikkukunnan taistelu nuorisokatoa vastaan: Jokaiselle lukiolaiselle luvataan ajokortti ilmaiseksi – "Kiinnostus on ollut valtavaa"

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva pieni Siikalatvan kunta päätti ottaa järeät keinot käyttöön kiihtyvää lukiolaiskatoa vastaan: Jokaiselle lukiolaiselle kustannetaan ajokortti, kannettava tietokone sekä oppikirjat.

Siikalatvan lukiossa opiskelee tällä hetkellä noin 40 opiskelijaa. Syksyllä opinahjossa aloitti vain seitsemän.

– Se havahdutti meidät, että jos emme tee mitään, niin seuraavana vuotena on vielä vähemmän ja kohta ei ollenkaan, kertoo Siikalatvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Seija Junno.

Junnon mukaan opiskelijamäärien lasku on ollut viime vuosina tasaista. Iso laskupiikki tapahtui muutama vuosi sitten, kun kylän toisen laidan asukkaat päättivät siirtyä toisen kunnan lukioon.

– Nuorethan seuraavat toisiaan, ja kaverit menevät aina yhdessä.

Lähimmät naapurikunnan lukiot sijaitsevat noin 30 ja 50 kilometrin päässä Siikalatvan kuntakeskustasta Pulkkilassa. Matkaa Ouluun kertyy vajaat 100 kilometriä.

Junnon mukaan kunta pyrkii isoilla muutoksilla pitämään oman kunnan nuoret alueella, mutta hän pitää mahdollisena, että muistakin kunnista tulee kiinnostuneita opiskelijoita.

– Mutta tarkoituksenamme ei ole kalastella opiskelijoita muista lukioista.

1:17

Ilmainen ajokortti saanut valtavasti kiinnostusta

Siikalatvan lukion erikoisuutena on ensi lukuvuodesta alkaen ajokortti koulun piikkiin. Näillä näkymin uusi tarjous tulee myös syksyllä aloittaneiden opiskelijoiden saataville.

Junnon mukaan toisen vuosikurssin opiskelijat ovat voineet jo tähän asti suorittaa ajo-opetuksen omakustanteisesti lukiokurssina.

Perinteisimpinä etuina ovat koululta saatavat kannettava tietokone sekä oppikirjat. Ilmainen koulukuljetus on kuulunut aina opiskelijoiden palveluihin.

Seija Junnon mukaan maksuton ajokortti on saanut nuoriin vipinää, ja ainakin osa nuorista on muuttanut tulevaisuudensuunnitelmiaan.

– Kiinnostus on ollut valtavaa. Monet nuoret ovat miettineet valintaansa uudelleen ja kertoneet tehneensä päätöksen lukion hyväksi, Junno iloitsee.

Uusi koulurakennus ja virtuaalinen oppimisympäristö

Suurimpana kannustimena Junno kuitenkin näkee lukion sisältötarjonnan tulevaisuudessa.

Siikalatvan kunnanhallitus päätti tammikuussa, että kannustimien lisäksi lukio-opetus siirtyy nykyisestä rakennuksesta reilun kymmenen kilometrin päähän Piippolaan Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedun vuokralaiseksi.

– Se on yksi houkutin myös, että päästään uusiin tiloihin. Vanha rakennus on liian iso ja vaatisi paljon remonttia, jos siitä haluttaisiin kunnolla opiskelijoita palveleva.

Junno lupaa, että Jedun tarjonta tulee muuton myötä myös lukiolaisten saataville. Myös kaksoistutkinnon suorittaminen helpottuu. Oppilaitoksessa opetetaan kädentaitoja, valokuvausta ja graafista suunnittelua sekä sisustussuunnittelua.

Lukion uutuutena on luvassa virtuaalinen opetus, mutta se on vielä suunnitelmien tasolla.

– Otetaan uutta virtuaaliteknologiaa opetukseen. Se voi olla esimerkiksi, että osa oppilaista istuu lähikuntien lukioissa, osa Saksassa ja opettaja on vaikka Kaliforniassa. Tarjoamme paljon laajemmin sisältöä yhteistyössä naapurilukioiden ja korkeakoulujen kanssa.

Uusi lukio kutsuu Junnon mukaan opiskelijat kehittämään lukiota tulevaisuutta varten.

– Me halutaan olla kehityksen kärjessä, ja miettiä nuorten ja tulevan työn lähtökohdista millaista se yleissivistävä lukio on.

7:10

Rahat valtion kassasta

Kunnanhallituksen puheenjohtajana toimiva Junno arvioi, että koulutarvikkeiden, läppäreiden ja ajokorttikustannusten hintalapuksi tulee noin 2 000 euroa oppilasta kohden. Kustannukset katetaan valtion avustuksen turvin.

– Voin sanoa, että se on jopa tulorahoituksella tehtävä investointi, koska valtionavustus jokaista opiskelijaa kohtaan on noin 10 000 euroa.

– Uskomme, että se on kannattava satsaus.

Ilman satsausta kunta menettäisi Junnon mukaan merkittävän osan kuntalaisista, sillä lukion näivettyminen merkitsisi nuorten muuttoa muualle. Hän kuvaa sellaista tulevaisuutta harmaaksi.

– Jos me menetetään se nuori sukupolvi jo lukioiässä, niin harva enää palaa. Me uskomme, että tämä pitää meidät kehityksessä mukana.

Siikalatvan kunnan päätöksestä kertoivat ensin Kaleva ja Iltalehti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.