Mainos

Pikaruokatyöntekijät rimpuilevat palkkakuopassa – McDonald's neuvoo hankkimaan toisen työn

Pikaruokaketjujen työntekijöiden lakkoilu on nostanut alan palkkatason uutisotsikoihin Yhdysvalloissa. Useiden pikaruokaketjujen työntekijät järjestivät New Yorkissa, Detroitissa ja Chicagossa nelipäiväisen lakon ja vaativat palkkojensa tuplaamista.

Esimerkiksi New Yorkissa McDonald'sin työntekijät saavat 7,25 dollaria (5,5 euroa) tunnilta eli osavaltion minimipalkan verran. Lakkolaiset vaativat, että palkka nostetaan 15 dollariin (11,3 euroon) tunnilta.

Työntekijät ovat huomauttaneet, että samaan aikaan kun purilaisenpaistajat sinnittelevät minimipalkalla, yhtiön pääjohtajan Donald Thompsonin vuosipalkkiota nostettiin keväällä liki 14 miljoonaan dollariin (yli 10 miljoonaan euroon).

Pääkaupunki Washingtonin kupeessa sijaitsevan Marylandin osavaltion asukkailta ei kuitenkaan heru myötätuntoa hampurilaisketjujen matalapalkkaisille työntekijöille.

– Ei tämä olekaan tarkoitettu miksikään elämänuraksi vaan tilapäiseksi työpaikaksi, sanoo kahden lapsensa kanssa McDonald'sissa viihtyvä Mary-Ann Dann.

Dann syö salaattia, kun lapset leikkivät pallomeressä. Hänen mielestään palkkojen nousu nostaisi myös hintoja.

– Ei tämä nytkään ole mitenkään halpaa: salaatti maksaa nelisen dollaria ja hampurilaisateria saman verran, hän sanoo.

"Ei täällä ole pakko olla töissä"

– Ei näillä palkoilla kukaan elä, sanoo kassalla asioiva Candance Willard.

Hän on ollut hampurilaisravintolassa osapäivätöissä viikonloppuisin opiskeluidensa lomassa. Hän ei ole kuullutkaan työntekijöiden lakkoilusta.

Danaksi esittäytyvä nuori naisasiakas on käynyt hakemassa itselleen ja ystävälleen hampurilaisateriat.

– En yleensä käy pikaruokaloissa mutta nyt halusin jotain nopeasti, hän selittää.

Työntekijöiden palkat eivät huoleta häntäkään.

– Jos opiskelee ja haluaa eteenpäin, ei täällä ole pakko olla töissä.

Palkankorotuksista potkuja?

Kohua McDonald'sin ympärillä ovat lisänneet laskelmat, joiden mukaan työntekijöiden palkan nostaminen 15 dollariin tunnilta nostaisi Big Mac -purilaisen hintaa vain 17 prosenttia - neljästä dollarista noin 4,6 dollariin.

Laajasti uutisoidut laskelmat jouduttiin kuitenkin vetämään takaisin, kun ne julkistanut Kansasin yliopiston tutkimusassistentti Arnobio Morelix tunnusti, ettei laskelmissa ollut otettu huomioon kaikkia purilaisen hintaan vaikuttavia osatekijöitä.

Talousasiantuntijat ovatkin torpanneet työntekijöiden vaatimukset ylimitoitettuina.

Ravintola-alan analyytikon Bonnie Riggsin mukaan palkkojen kaksinkertaistaminen on mahdotonta. Hänen mukaansa ravintola-ala on muutenkin vaikeuksissa, koska yhä harvemmat amerikkalaiset syövät ulkona.

– McDonald'sin kaltaiset ravintolat tekevät nykyään kaikkensa saadakseen asiakkaita, Riggs sanoi nettilehti Huffington Postissa.

Asiantuntijoiden mukaan palkkojen korottaminen johtaisi myös siihen, että hampurilaisketjut potkisivat työntekijöitä pihalle ja lisäisivät jo paikoin yleisiä itsepalvelupäätteitä. Ne korvaavat tilausten vastaanottajat, jolloin keittiöhenkilökunnan lisäksi ravintolaan tarvitaan vain pari kassaa.

Toinen työ tarpeen

McDonald'sin johto tietää, ettei yhtiön palkoilla elä. Tämä ilmenee yhtiön työntekijöilleen julkaisemalta sivustolta, joka opastaa henkilökohtaisen talousarvion tekemiseen.

Talousarvio-ohjeistus lähtee nimittäin siitä, että työntekijällä olisi oltava toinen työpaikka. McDonald'sin lähtöoletus on, että näistä vähintään kahdesta työpaikasta kuukausipalkka olisi yhteensä runsaat 2000 dollaria (runsaat 1500 euroa), joka yhtiön mukaan riittää elämiseen.

Pikaruokaravintoloiden työntekijöille parempaa palkkaa vaativan Low Pay Is Not OK -järjestön mukaan McDonald'sin laskelmat ovat pahasti pielessä. Laskelmassa ei oteta huomioon esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin tai lastenhoitoon kuluvia rahoja. Terveysvakuutukseen on budjetoitu vain 20 dollaria ja asumiseen 600 dollaria kuukaudessa eikä eläkesäästämiseen dollariakaan.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.