Pikana leikkauspöydälle - vakuutusyhtiö puolitti sairaslomat

Pitkittyvät sairauslomat tulevat usein kalliiksi – sekä vakuutusyhtiöille että työnantajille. Kun vakuutusyhtiö kyllästyy maksamaan pitkittyneitä sairaslomia, se voi perustaa oman sairaalan. Puoli vuotta syntymän jälkeen Omasairaalan toimitusjohtaja Harri Aho vaikuttaa silmin nähden tyytyväiseltä.

Syynä ovat säästöt. Vuoden alussa avattu vakuutusyhtiöomisteinen sairaala on pystynyt laskelmiensa mukaan puolittamaan yksityisellä sektorilla hoidettujen potilaiden työtapaturmista johtuvat sairaslomat.

Aholta saatujen tietojen mukaan, kun yksityisten terveydenhuollon palvelutuottajien hoidon keskimääräinen työkyvyttömyysaika, tapaturmasta töihin paluuseen, oli polven kierukan kohdalla 62 päivää vuonna 2012, Omasairaalassa vuorokausia kertyi vain 23 tämän vuoden alkupuoliskolla. Reilut vuorokausipudotukset koskevat myös polven eturistisiteen ja olkapään hoitoa.

Diagnoosi jopa samana päivänä

Mitä täällä Pikku Huopalahdessa sijaitsevalla klinikalla tehdään toisin?

– Meille tärkeintä on asiakastyytyväisyys ja hoitoketjun pituus. Olemme saaneet merkittäviä hyötyjä hoitoketjun lyhentämisessä ja asiakkaan saamisessa nopeammin takaisin työelämään. Meille tärkeää on, että kun ihminen loukkaantuu, hän pääsee hoitoon välittömästi – jopa samana päivänä. Suomessa perinteisesti saatetaan juoksuttaa ihmistä 5 – 7 kertaa lääkärissä, ennen kuin diagnoosi on selvillä. Meillä se on yksi, maksimissaan kaksi käyntiä, jonka jälkeen meidän pitää tietää, mikä asiakkaalla on vikana, selventää toimitusjohtaja Aho.

"Miljardin euron säästöpaikka"

Merkittävä kilpailuetu muihin nähden löytyy omistajuudesta. Potilas saa vakuutusyhtiön tarvitseman korvauspäätöksen ensikäynnillä – usein myös diagnoosin. Leikkaus voi olla jopa jo seuraavana päivänä. Aho toivoo, että muut yksityiset palveluntuottajat ottaisivat heistä mallia.

– Yksityissektorilla on mennyt liian hyvin liian pitkään. Ei ole ollut tarvetta muuttaa tapaa toimia. Meillä voisi olla tässä miljardin euron paikka säästää kustannuksissa tekemällä koko toimialana isoja muutoksia. Tähän muutokseen me olemme haastamassa muita mukaan.

Aho luettelee ensimmäisen vuoden aikaansaannoksia: Kela on säästänyt kaksi miljoonaa euroa, vakuutusyhtiöt kolme miljoonaa euroa ja työnantajat kaksi miljoonaa euroa. Omasairaala ei aio jäädä pikkuruiseksi, vaan kapasiteetti laajenee nykyisestä 2000 operaatiosta 8000 operaatioon ensi vuoden alussa. Tämä tarkoittaa, että yksiköstä muodostuu Pohjoismaiden suurin ortopediaan keskittynyt yksityinen toimija.

Aho painottaa, että yksityinen on vain julkisen täydentävä osa ja kuorman tasoittaja.

– Kun me yksityissektorina tehdään asiat tehokkaasti, silloin julkinen sektori pystyy keskittymään niihin vaativiin operaatioihin, missä julkinen puoli on hyvä. Mutta tämä vaatii aikamoista kasvojen pesua koko yksityissektorilla, jotta tähän päästään.

Omasairaalan omistaa Pohjola Vakuutus, mutta se palvelee kaikkia vakuutusyhtiöitä.

Lue myös:

    Uusimmat