Piispainkokous linjasi: Kirkon ei tule vihkiä homoja – jo ensi vuonna "salahäitä" kirkoissa?

Kirkossa solmitaan jatkossakin vain miesten ja naisten välisiä avioliittoja, linjasi tänään Joensuussa päättynyt piispainkokous. Maallisen lain muutos ensi keväänä ei velvoita kirkkoa muuttamaan käytäntöjään. Luterilaisen kirkon piispojen laatima selonteko homoliitoista oli odotettu.

Piispat eivät lopulta tätä asiaa päätä, vaan sen tekee kirkon oma eduskunta, kirkolliskokous, joka on kokoontuu seuraavan kerran ensi marraskuussa. Kirkolliskokous pyysi piispojen selontekoa ja ottaneekin sen nyt ilolla vastaan. Suurin osa kirkolliskokousedustajista ei kannata muutosta. Se vaatisi lopulta 3/4-enemmistön päätöksen. Edustajia on 96, joista 64 on maallikkoja ja 32 pappeja.

Piispainkokouksen pääsihteeri, teologian tohtori Jyri Komulainen muistuttaa, että ensi keväänä voimaan astuva tasa-arvoinen avioliittolaki ei sido kirkkoa, joka voi uskonnonvapauden pohjalta ratkaista oman avioliittokantansa itse. Kirkko määrittää siksi itse, millaisia avioliittoja siellä solmitaan. Niinpä piispat totesivat nyt, että kirkon oppi avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä ei muutu, vaikka avioliittolaki muuttuu. 

Rukoileminen sallitaan

Kirkossa ei kannattane odottaa muutosta tähän asiaan vuosikausiin, nykyinen kirkolliskokous valittiin viime talvena ja istuu seuraavat neljä vuotta.

Homoliitot on siis jatkossa solmittava vain maistraatissa, mutta piispat sallivat sentään sen, että papit voivat rukoilla siviilivihittyjen homoparien puolesta.

Selonteossa todetaan myös, että homoparit ovat tervetulleita seurakunnan toimintaan siinä kuin muutkin parit, koska "kirkossa on tilaa erilaisille perheille".

Piispat tunnustavat, että kirkko on osoittanut "torjuntaa ja kunnioituksen puutetta" , mutta "Kristuksessa kaikki ovat yhdenvertaisia". Alttarille homoparit eivät silti mahdu vieläkään.

Mitä tehdä kapinapapeille?

Kirkoissa vietetään todennäköisesti jo ensi vuonna homojen "salahäitä", koska jotkut papit ovat ilmoittaneet, että he eivät piittaa kirkon päätöksistä, vaan noudattavat maallista lakia. Kirkossa pitäisi vihkiä kaikki, jotka voivat avioliittolain mukaan naimisiin mennä.

Piispojen mukaan vikuroivien pappien kohtalon ratkaisee paikallinen hiippakunta, piispojen selonteossa ei tähän anneta ohjeita. Hiippakuntien johtajia ovat tosin piispat itse, joten he joutuvat yksilöinä määrittelemään, miten toimitaan, jos alttarille astelee homopari.

Yksimielinen selonteko – muodollisesti

Piispainkokouksen keskustelusta ei kerrota mitään julkisuteen, vaan selonteko annetaan julki yksimielisenä. Tiedossa on kuitenkin, että arkkipiispa Kari Mäkinen ja Helsingin piispa Irja Askola ovat kannattaneet tasa-arvoisen avioliittolain noudattamista myös kirkossa.

Lue myös:

    Uusimmat