Piispa Teemu Laajasalon tuomio koveni hovissa – julkisuus ei ollut peruste alentaa rangaistusta

Teemu Laajasalo: Talousasioiden penkominen on ollut raskas prosessi 8:32
Laajasalo kuvaili talousasioidensa penkomista raskaaksi prosessiksi. Näin hän kommentoi tarkemmin.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalon rangaistus tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta koveni Helsingin hovioikeudessa.

Hovioikeus korotti Laajasalon saaman sakkorangaistuksen 20 päiväsakosta 35 päiväsakkoon.

Käräjäoikeus oli aiemmin kohtuullistanut rangaistusta katsottuaan Laajasalon saaneen poikkeuksellista julkisuutta tapauksen johdosta.

Hovioikeus tuli toiseen lopputulokseen, ja katsoi ettei asiassa ollut näytetty piispaan kohdistuneen niin poikkeuksellista julkisuutta, että poikkeussäännökseksi tarkoitettua kohtuullistamisperustetta olisi ollut tarpeen käyttää.

Laajasalon puolustus oli sitä mieltä, että satojen artikkeleiden laajuista uutisointia  aiheesta ei voi pitää kohtuullisena asian lievyyteen nähden. Laajasalo oli jättänyt merkittävän osan kirjanpitoaineistostaan toimittamatta kirjanpitäjälle kolmen tilikauden aikana, minkä lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa tarkastaa ja allekirjoittaa tilinpäätökset.

Hovioikeus otti huomioon kuitenkin sen, että Laajasalo on julkisuudessakin esiintynyt pappi, joka oli tekoaikana vihitty piispaksi. Hovioikeus katsoi Laajasalon olevan julkisuuden henkilö eikä sen mukaan ollut näyttöä siitä, että julkisuus olisi ollut siihen nähden poikkeuksellista.

Asiassa ei oltu oikeuden mukaan esitetty todistelua siitä, miten uutisointi piispan elämään oli vaikuttanut. 

Laajasalon tuloilla määrätty sakkorangaistus tarkoittaa 2835 euron seuraamusta.

Lue myös:

    Uusimmat