Piilotyöttömyyttä entistä enemmän

Piilotyöttömyyden kasvu on ollut tänä vuonna suurta. Piilotyöttömäksi katsotaan töitä haluavat ihmiset, jotka eivät ole aktiivisesti neljän viikon aikana hakeneet työtä.  

Alkuvuodesta piilotyöttömiä oli 140 000 ihmistä, mikä lähellä jo 90-luvun tasoa. Tiedot käyvät ilmi Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksestä.  

Työ- ja elinkeinotoimistossa ilmiön kasvu on huomattu. Työnvälityksen asiantuntija Helena Termälä-Himanen Uudenmaan TE-toimistosta kertoo, että moni arvioi työttömäksi ilmoittautuessaan mahdollisuutensa huonoiksi.  

-Passiivisuus on lisääntynyt, hän sanoo.  

Ministeriössä kuitenkin uskotaan, että piilotyöttömien määrä tasaantuu ensi vuonna orastavan kasvun myötä.  

Termälä-Himasen mukaan alakohtaiset erot ovat suuria. Hänen mukaansa kaikilla aloilla ei voida edes puhua taantumasta tai lamasta, koska töitä on runsaasti.  

Esimerkiksi kaupoissa riittää töitä, vaikka alan alamäestä ja suurten ketjujen irtisanomisista on uutisoitu näyttävästi. Työntekijöitä haetaan Termälä-Himasen mukaan suoraan kauppoihin ja toisaalta henkilöstövuokrausyritysten kautta.  

-Kaupan ala vielä sinnittelee. Siellä on tekijöille töitä tarjolla. Hotelli- ja ravintola-ala on hieman laskusuunnassa, kertoo henkilöstövuokrausfirma Opteamin myynti ja henkilöstövuokrauksen johtaja Jari Honkanen.  


Lue myös:

    Uusimmat