Mainos

Piilolinssit sopivat lähes kaikille – ”Osalle monitehopiilarit toimivat jopa paremmin kuin silmälasit”

Piilolinssit saattavat monessakin tilanteessa olla silmälaseja parempi vaihtoehto: ne eivät huurru pakkasella, valu hikisiltä kasvoilta jumpassa tai rajoita näkökenttää.

Nissenin optometristi Katriina Kantolan mukaan monitehopiilolinssit voivat olla joillekin jopa sopivampi vaihtoehto kuin monitehosilmälasit. Osa monitehosilmälasien käyttäjistä saattaa nimittäin kokea aluksi olonsa keinuvaksi silmien totutellessa linssissä oleviin eri voimakkuuksiin.

Piilolinssit pähkinänkuoressa:

• Valtaosa tänä päivänä myytävistä piilareista on pehmeitä linssejä
• Nykyaikaiset silikonihydrogeelista valmistetut piilarit läpäisevät happea huomattavasti enemmän kuin perinteiset hydrogeelilinssit
• Piilolinssejä on olemassa kertakäyttöisinä ja kuukausilinsseinä sekä jatkuvakäyttöisinä yötäpäivää-linsseinä
• Saatavilla on sekä yksiteho- että monitehopiilolinssejä
• Myös hajataittoa voi korjata piilolinsseillä
• Värillisillä piilolinsseillä voi muuttaa tai korostaa omien silmien väriä

– Joillekin monitehosilmälasien reunavääristymät saattavat tuntua häiritseviltä ja tehdä "keikuttavan" olon. Piilolinsseissähän näitä reunavääristymiä ei ole, joten ne voivat toimia joillakin jopa paremmin. Monitehosilmälaseissa lähinäön korjaava osuus on linssin alareunassa, mutta piilolinsseissä korjaava elementti on eri puolilla linssiä, ei vain yhdessä kohtaa. Esimerkiksi rannalla lukiessa piilareilla voi lukea selällään, kun ei tarvitse koko ajan katsoa alaviistoon, kuten tavallisilla rilleillä, Kantola sanoo.

Monitehopiilarit kätevät urheilussa ja harrastuksissa

Kantolan mukaan piilolinsseillä on monia etuja silmälaseihin verrattuna.

– Piilolinssit ovat huomaamattomat, niissä ei ole näkemistä häiritseviä reunoja, kuten silmälaseissa. Etenkin jos kehykset ovat kapeat, voivat reunat häiritä. Piilolinssit eivät myöskään huurustu tai putoa kasvoilta, vaikka kuinka hikoilisi esimerkiksi urheillessa. Piilolinsseillä saa helposti tyyliin vaihtelua ja niillä voi tuoda omat silmät esiin esimerkiksi juhlissa, Katriina Kantola sanoo.

Monitehopiilolinsseillä näkökenttä on laajempi kuin silmälaseilla, sillä niillä voi katsoa mistä katselusuunnasta tahansa esimerkiksi kauas. Monitehopiilarit tuovat vapautta, ja ovat siksi erityisen mukavat liikkuessa ja muissa harrastuksissa.

– Nykyaikaiset silikonihydrogeelilinssit ovat hyvin pehmeät ja kosteat, tuntuu kuin vain vesipisara koskettaisi silmää.

Miten monitehopiilarit toimivat?

Kantola kertoo, että moniteholaseja tarvitsevien näköä voi korjata piilolinsseillä kahdella tavalla: joko moniteholinsseillä tai kaksilla eri voimakkuuksilla olevilla yksiteholinsseillä.

– Monitehopiilareilla näkee molemmilla silmillä lähelle, keskietäisyydelle ja kauas, kun taas yksitehopiilareilla korjattuna toisella linsseistä näkee paremmin lähelle ja toisella kauas.

Nissen mainoskuva

Monitehopiilolinssejä löytyy sekä kertakäyttöisinä että kuukausilinsseinä.

– Monitehopiilolinssin pinta koostuu rinkuloista, joissa on eri voimakkuudet. Aivot valitsevat, mistä kohtaa tarkennetaan, että pitääkö nähdä lähelle vai kauas. Yleensä aivot tulevat reaktiossa jonkin verran silmiä myöhässä, minkä vuoksi uusiin linsseihin tottuminen voi joskus viedä hieman aikaa.

Piilolinssisovituksessa käydessään asiakas saa mukaansa koepareja, jolloin linssien sopivuutta ja voimakkuuksien toimivuutta pystytään testaamaan oikeissa käytännön tilanteissa.

– Toisinaan sopivien moniteholinssien voimakkuusyhdistelmien löytämisessä saattaa mennä hieman pidempi aika, mutta lähestulkoon aina löydämme asiakkaalle sopivan ratkaisun.

Piilolinssien käytön alkuun pääset varaamalla ajan piilolinssisovitukseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja