Pietarissa öykkäröineet kisaturistit menivät myös Tarja Halosen tunteisiin – presidentti ei ole nähnyt tyttärentytärtään 2 vuoteen koronan takia

2:45
Mitä presidentti Tarja Halonen ajattelee Pietarin-kisaturistien toiminnasta ja valvoiko hän jalkapallon EM-kisaotteluiden parissa? Katso vastaukset videolta.

"Olen ollut välillä itsekin tunteissani, enkä kovin myönteisissä", tasavallan entinen presidentti kommentoi Pietarin kisaturisteista MTV:n haastattelussa. 

SuomiAreenassa keskusteltiin torstaina jalkapallon mahtiasemasta urheilumaailmassa sekä siitä, millä tavoin kuningaslajin avulla voidaan edistää kestävää kehitystä ja rasismin kitkemistä.

Keskusteluun osallistui myös presidentti Tarja Halonen. MTV Uutisten haastattelussa hän kertoo seuranneensa EM-kisojen jälkeistä, Englannin maajoukkueeseen kytkeytyvää rasismikeskustelua kahtiajakoisesti. 

– On tavattoman ikävää, että pienen raaputuksen jälkeen ihmisten mielistä löytyvät tällaiset rasistiset ajattelut ja solvaukset. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen siitä, että näyttää olevan yhä yleisempi mielipide, ettei tällainen käytös ole sopivaa, Halonen sanoo.

– Vääränlaisten ja piintyneiden asenteiden muuttaminen ottaa aikansa. Ja kun (urheilussa) tulee tunteita, nämä asenteet saattavat syöksähtää esiin. 

Halosen mielestä urheilumaailmassa on oikeanlaisesti ja kasvavalla kriittisyydellä puututtu "epädemokraattisiin ilmiöihin".

Hänen mielestään kansainväliset urheilujärjestöt ja urheilutähdet voisivat kuitenkin käyttää valtaansa nykyistä enemmänkin ja puuttua rasismiin aiempaa tiukemmin julkisesti.

Presidentti kertoo pitävänsä urheilumaailmassa vaikeimpana kysymystä siitä, kuinka käytännön päätöksissä suhtaudutaan esimerkiksi suurten kisojen järjestämispaikkoihin.

– Mikään ei tapahdu ilman rahaa, ja raha puolestaan voi tulla taholta, jonka käyttäytyminen ei urheilun eikä muunkaan kannalta ole hyvien periaatteiden mukaista. Silloin tulisi miettiä, miksi kisat maksavat niin paljon ja miksi ollaan niin alttiita rahan kutsulle. Toiminnan pitäisi toteuttaa kestävän kehityksen periaatteita. 

Ikävä lapsenlasta

Viime aikoina oman lisänsä urheilumaailman tunnekuohuihin on tuonut koronavirusepidemian vaikutukset. Näin kävi viimeksi Pietariin matkustaneiden EM-kisaturistien käytöksen ja koronatartuntojen kanssa.

MTV Uutiset kysyi Haloselta, millaisia ajatuksia Pietarin-matkaajien vaiheiden seuraaminen hänessä herätti.

– Olen ollut välillä itsekin tunteissani, enkä kovin myönteisessä sen asian vuoksi, hän sanoo.

– On kiva, että yleisö kannustaa ja fanittaa, mutta meidänkin pitäisi muistaa oma vastuumme seurauksista. Sanotaan lyhyesti, että sekä pandemia ja tämä hurjan kuuma kesä on todennäköisesti opettanut suomalaisille, että nämä (ilmasto ja koronavirus) ovat meidän yhteisiä huoliamme.

Presidentti kertoo omakohtaisen kokemuksen siitä, kuinka koronaviruspandemia rajoituksineen on vaikuttanut hänen perheensä arkeen. Halosen tytär perheineen asuu Englannissa, eivätkä perheet ole voineet vierailla toistensa luona. 

Tyttärentytär on nyt 6-vuotias, mutta isoäiti on nähnyt lapsenlapsensa viimeksi 4-vuotiaana. 

Videolla presidentti kertoo, mitä hän ajattelee Pietarin kisaturisteista ja siitä, kuinka koronavirus on estänyt läheisten tapaamisen. Katso vastaukset yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Yhteistyössä:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja