Näin presidentti Tarja Halonen sai tietää terroristien iskeneen WTC-torneihin – luuli miehensä katsovan agenttielokuvaa kesken valtiovierailun: "Minä ihan kimpaannuin"

2:25
Katso MTV Uutisten poikkeuksellinen haastattelu: Presidentti Halonen kertoo, miten sai tietää WTC:n iskusta.

Presidentti Tarja Halonen muistaa yksityiskohtaisesti, miten tieto 9/11-iskuista saavutti hänet ja hänen miehensä.  

Syyskuun 11. päivänä 2001 menossa oli toinen päivä Saksan liittovallan valtiovierailusta Helsingissä. 

Presidentti Tarja Halosen vieraana oli liittopresidentti Johannes Rau, ja edessä vielä saksalaisten järjestämä kiitoskonsertti kaksipäiväisen vierailun päätteeksi.  

Ennen konserttia presidentti saapui Mäntyniemen virka-asuntoonsa ja näki, kuinka hänen miehensä Pentti Arajärvi istui sohvalla katsomassa televisiota. Televisiossa lentokone oli lentänyt päin pilvenpiirtäjää.

– Minä ihan kimpaannuin ja sanoin, että "Mitä sinä katsot jotain tuollaista vanhaa agenttifilmiä, vaikka meidän pitäisi olla valmistautumassa sinne konserttiin", presidentti Halonen muistelee hetkeä.  

Tähän Arajärvi oli kääntynyt ja ilmoittanut, että kyseessä ei ole elokuva, vaan ruudulla näkyvä tuho on totta ja tapahtuu juuri nyt.

Ensimmäinen reaktio oli epäusko 

Tunnelma oli epäuskon valtaama. Iskut muuttivat maailmaa monella tapaa. 

– Se romahdutti kansainvälistä luottamusta, se muutti kansainvälistä politiikkaa ja mahdollisuutta tehdä yhteistyötä hyvin pitkäksi aikaa, presidentti Halonen kertoo. 

Saksalaisten kiitoskonsertti muunnettiin pian muistokonsertiksi terrori-iskujen uhreille.  

– Varmaan kansainvälisesti yksi ensimmäisiä, presidentti toteaa.  

MTV Uutiset juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimmat uutistapahtumat näiden vuosien varrelta. Jaksot ovat katsottavissa mtv-palvelussa 25. huhtikuuta lähtien sekä MTV3-kanavalla sunnuntaisin kello 19.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja