Pienyritysten kuiteissa yhä korjattavaa – ensi vuonna puutteista rapsahtaa sakkoa

ravintolakuitti
Velvollisuus tarjota kuittia tuli voimaan vuosi sitten. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 21.12.2014 19:05
Toimittajan kuva

Leea Ollikainen

leea.ollikainen@mtv.fi

@LeeaOlli

Kuitin tarjoaminen pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on yleistynyt. Täysin puhtain paperin verottajan valvontaiskuissa on selvinnyt vasta noin puolet tarkastetuista yrityksissä. Puutteita on lähinnä kuittien tiedoissa.

Samaan ongelmaan ovat törmänneet myös aluehallintoviraston tarkastajat, jotka katsovat kuitteja esimerkiksi ravintoloissa alkoholitarkastusten yhteydessä. 

– Melkein kaikissa on ollut joku puute. Kuiteista puuttuu yrityksen nimi tai y-tunnus tai joku muu oleellinen tieto, toteaa ylitarkastaja Jarmo Castrén Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Periaatteessa viranomaiset voivat määrätä puutteista sakkoja.

– Meillä on sakonanto-oikeus, mutta olemme vielä pelkästään neuvoneet ravintoloitsijaa. Eli ei ole vielä siirrytty tähän vakavampaan sanktioon, sanoo Castrén.

Sakko vaihtelee puutteen vakavuudesta riippuen 300 – 1 000 euroon.

– Sen aika tulee varmasti vasta ensi vuoden puolella, arvioi Castrén. 

Kuiteista puuttuu yhteystietoja ja y-tunnuksia

Verohallinnon tarkastuksissa y-tunnus puuttui joka neljännen tarkastetun yrityksen kuitista. Verohallinnossa valvontaiskuja tehtiin marraskuussa noin 670 ravintolaan tai muuhun pk-yritykseen. Y-tunnus puuttui 180 tapauksessa ja yrityksen yhteystiedot noin 110 tapauksessa.

Täysin puhtain paperein selvisi yli puolet eli noin 55 prosenttia tarkastetuista yrityksistä. Siis myös kuittia tarjotaan, vaikkei asiakas sitä haluaisikaan.

Helsinkiläisen Pub Jakkiksen omistaja Sezgin Damar vakuuttaa, että kuitti annetaan aina.

– Kyllä se on pakko. Minä painan kassaan kaikki mitä on myyty ja kuitti tulee suoraan sieltä.

Mutta asiakkaat eivät juuri kuitteja halua.

– Mitä mä sillä kuitilla teen, toteaa biljardia Pohjanpojassa pelaava Timo.

Hänen mukaansa kuittia tarjotaan joka kerta ja aina se päätyy samaan paikkaan.

– Pistän sen tonne roskiin.

– Yleensä ne ei halua, mutta kuitenkin mä annan sen aina, sanoo Sezgin Damar. 

– Aina, kun asiakkaat maksaa, annan kuitin. Välillä asiakkaat ei halua ja sitten heitän sen kuppiin, kertoo puolestaan Pohjanpojan tarjoilija Hoang Thi Lan Anh ja näyttää tiskin päällä olevaa metalliastiaa.

Velvollisuus tarjota kuittia tuli voimaan vuosi sitten, tammikuun ensimmäisenä päivänä. Se koskee kaikkia elinkeinonharjoittajia, joiden liikevaihto on yli 8 500 euroa vuodessa. Tavoitteena on vähentää harmaata taloutta.

Tuoreimmat aiheesta

Talous