Pienten ja keskisuurten yritysten tilanne romahtanut, ensi vuosi viemässä kohti investointilamaa – "Yritykset syvällä koronakuopassa ja eväät jo syöty"

Pienten ja keskisuurten tilanne on romahtanut koronakriisin aikana niin kysynnän, työntekijämäärän, investointien kuin viennin osalta, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto.

– Tämä on hätkähdyttävä tulos, että koronakriisi on harventanut työnantajayritysten joukkoa elinkaaren molemmista päistä. Alku- ja kasvuvaiheessa on yhä vähemmän yrityksiä ja samalla osa omistajanvaihdostilanteessa olevista yrityksistä on joutunut lopettamaan toimintansa, tiivistää EK:n Yrittäjyys-ryhmän vetäjä Jari Huovinen.

Tänä vuonna työntekijämääräänsä on lisännyt 14 prosenttia ja vähentänyt 39 prosenttia pk-yrityksistä.

– Kustannustuen jatkamiselle on huutava tarve, jotta elintärkeitä työllistäjiä ei menetetä, Huovinen painottaa.

Ensi vuoden näkymät surkeita

EK:n puolivuosittain julkaiseman yrittäjyysbarometrin mukaan odotukset ensi vuodelle ovat erityisen synkät Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa. Näkymät ovat vähiten negatiivisia Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

– Tulokset kertovat, että yksikään alue ei ole säästynyt koronan iskuilta. Katse kohdistuu nyt kuitenkin erityisesti Pohjois-Suomeen. Viime vuonna vastaavan aikaan siellä kuvailtiin tilannetta kaikkein positiivisimmin ja nyt tilanne on siellä kaikkein negatiivisin Euroopan hankalan tautitilanteen ja matkailurajoitusten vuoksi, Huovinen sanoo. 

EK:n kyselyn mukaan ensi vuosi on viemässä pk-sektoria kohti investointilamaa. Jopa 41 prosenttia yrityksistä uskoo investointiensa vähenevän. Investointien arvioidaan supistuvan kaikissa yrityskokoluokissa ja elinkaaren kaikissa vaiheissa.

– Tätä kuvastaa hyvin se, että jopa alku- ja kasvuvaiheen yrityksissä, jolloin investoinnit ovat hyvin tavallisia, niin myös niissä investointien odotetaan supistuvan ensi vuonna. Siinä suhteessa tilanne on hyvin vaikea pk-yrityskentässä.

Huovisen mukaan ensi vuoden näkymiä kuvaavat tulokset ovat jopa aiempia odotuksia synkemmät.

– Ainut valon pilkahdus on se, että ensi vuoden osalta kaikki mittarit eivät ole yhtä paljon miinusmerkkisiä kuin mitä ne ovat nykytilanteessa.

Kuinka paljon rokoteuutiset vaikuttavat näkymiin?

Huovinen muistuttaa, että yrityskyselyn aineisto kerättiin marraskuun puolivälin paikkeilla, jolloin positiiviset rokoteuutiset eivät olleet vielä aivan näin pitkällä.

– Olisiko se vaikuttanut positiivisemmin tuloksiin, jos kysely tehtäisiin vasta nyt? Joka tapauksessa nykyistä tilannetta kuvaavat tulokset kertovat siitä, että epidemia on ajanut erityisesti pienemmät yritykset syvälle koronakuoppaan ja eväät on jo syöty. Nousu kuopan pohjalta on hyvin vaikeaa, Huovinen toteaa. 

EK:n kyselyyn vastasi 1 187 työnantajayritystä marraskuun aikana.

Lue myös:

    Uusimmat