Pienet Lapin kunnat ahdingossa

Kolme väestömäärältään pientä Lapin kuntaa on ajautunut talousahdinkoon, josta ne eivät näyttäisi omin avuin pääsevän pois. Ahdingossa kunnat hakevat apua niin pääministeriltä kuin valtioneuvostoltakin. Omin avuin kunnat selviäisivät vain nostamalla veroprosenttiaan jopa kymmenillä prosenttiyksiköillä.

Savukosken kunta hakee avoimella kirjeellä apua pääministeri Paavo Lipposelta. Pelkoseniemi katselee ympärilleen, josko löytyisi mahdollisuuksia kuntaliitokseen. Utsjoki puolestaan esittää valtionevostolle kuntaselvitystä, jonka avulla Karkkilan kaupungin talousahdinkoa aikoinaan helpotettiin. Kaikki kolme vähäväkistä Lapin kuntaa ovat tulleet seinän eteen.

- Kunnan talous on romahtanut. Jos pelkästään ensi vuoden menot haluttaisiin kattaa, niin kunnallisveron prosentin pitäisi olla 40. Mikäli noudatettaisiin kuntalakia ja katettaisiin nämä aikaisempien vuosien alijäämät ja tältä vuodelta kiertyvät alijäämät, veroprosentti nousisi siitä vielä puolella eli 60:een, sanoo Savukosken kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

Pohjoisessa kysytään nyt, onko pienten kuntien alasajo tarkoituksellista. Nousukausi ei näy missään, vaikka
keskimäärin kuntien talous on kovasti kohentunut viime vuosina.

Kuntaliitos ei ole kuitenkaan ensisijainen ratkaisu. - Kaikki kaikki muut vaihtoehdot pyritään tutkimaan ensiksi ja tässä asiassa niin meidän kun Savukosken kuin Utsjoenkin kohdalla valtiovalta on aivan keskeisessä asemassa, sanoo Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pauli Laurila.

Pelkosenniemellä veroprosentti pitäisi nostaa noin viiteenkymmeneen. Kunnan taloustilanne on vuoden sisällä heikenemässä niin, että edessä on umpikuja. Syynä Laurila pitää verotulojen romahtamista ja valtionosuuksien leikkaamista.

Lähiaikoina pelätään myös monen muun pikkukunnan sekä Lapissa että muualla Suomessa ajautuvan ylipääsemättömiin talousongelmiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.11.2001)

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen vakuuttaa, että köyhiä kuntia tuetaan ensi vuonna entistä enemmän. Valtionosuuksiin on luvassa 1,5 miljardin markan lisäys.

(14.11.2001)

Lue myös:

    Uusimmat