Mainos

Pienessä valtionyhtiössä käytössä harvinainen palkitseminen: Toimitusjohtajalle maksetaan yli 8 000 euroa kuukaudessa elämän loppuun asti

Boreal Kasvinjalostuksen toimitusjohtajalla Markku Ämmälällä on käytössä harvinainen etuusperusteinen lisäeläke, jonka myötä hänelle maksettaisiin eläkettä 60 prosenttia laskuperusteena olevista työansioista. Kyseessä on yksi pienimmistä valtionyhtiöistä.

Johdon ylimääräiset eläke-edut alkavat olla jo historiaa valtionyhtiöissä, mutta kokonaan lisäeläkkeet eivät ole vielä poistuneet.

Valtio-omistajan linjauksen mukaan lisäeläkkeitä ei saa käyttää johdon palkitsemiseen. Näin kuitenkin toimitaan useammassa valtionyhtiössä, joissa maksuperäiset lisäeläkkeet ovat yhä käytössä.

Valtion 60,75-prosenttisesti omistaman Boreal Kasvinjalostuksen toimitusjohtajalla Markku Äijälällä on puolestaan vieläkin harvinaisemmaksi valtionyhtiöissä käynyt palkitsemismuoto: etuusperusteinen lisäeläke.

Voi jäädä eläkkeelle 62-vuotiaana

Äijälä on toiminut Borealin toimitusjohtajana vuodesta 2003. Hän voi jäädä eläkkeelle 62-vuotiaana, eli vuonna 2024.

Etuusperäisellä lisäeläkkeellä tavoitellaan, että Äijälä saisi eläkkeelle jäätyään loppuelämän 60 prosenttia laskuperusteena olevista työansioista. Tulo muodostuisi valtionyhtiön kustantamasta lisäeläkkeestä ja Äijälän työeläkkeestä.

Borealin talousjohtaja Terhi Tuomen mukaan toimitusjohtajan lisäeläkkeen perusteena oleva palkka lasketaan tämän työsuhteen viiden eläketapahtumaa edeltävän kalenterivuoden keskimääräisten työansioiden perusteella.

Äijälän kokonaiskompensaatio oli viime vuonna noin 163 000 euroa, josta oli kiinteää peruspalkkaa noin 154 000 euroa ja vuosittain vaihtelevaa tulospalkkiota noin 9 800 euroa.

Viime vuoden kokonaiskompensaation perusteella Äijälän eläketulo olisi 8 150 euroa kuussa ja pelkän peruspalkan perusteella 7 700 euroa.

Borealin liikevaihto oli viime vuonna 9,4 miljoonaa euroa, ja se kuuluu liikevaihtonsa perusteella pienimpien valtionyhtiöiden joukkoon.

Valtion strateginen omistusintressi Borealissa on varmistaa markkinoiden toimivuuden edellyttämä pohjoisille ilmastoalueille soveltuvien kasvintuotantolajikkeiden jalostaminen ja jalostusaineiston omistuksen säilyttäminen. Lajikkeiden saatavuus on tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja