Mainos

Pienellä virheellä voi olla hirvittävät seuraukset – moottorikelkkailijoiden onnettomuudet halutaan kuriin pienellä muutoksella

Moottorikelkkailijan pieni virhe voi johtaa vakavaan ulosajoon tai onnettomuuteen. Onnettomuustietoinstituutti (OTI) suositteleekin, että moottorikelkkoihin otettaisiin käyttöön niin sanottu harjoitteluavain, joka rajoittaisi moottorikelkan kiihtyvyyttä ja nopeutta.

Avaimen toivotaan vähentävän moottorikelkkareitiltä suistumisesta johtuvia onnettomuuksia, sillä avaimen ansiosta kaasukahvan nopea pohjaan painaminen ei saa kelkkaa kiihtymään ja kulkemaan yhtä ärhäkästi.

Erityisesti avaimen käyttöä suositellaan OTI:n mukaan moottorikelkkasafareilla, joihin osallistuu vaihtelevan tasoisia kuskeja. 

Kuskin säikähdys johtaa onnettomuuteen

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan moottorikelkka suistuu usein reitiltä kaarteessa, kun kuski säikähtää yllättävää tilannetta ja tarttuu vaistomaisesti lujemmin kelkan ohjaustankoon.

Etenkin vasemmalle kaartuvissa mutkissa moni työntää oikealle kädellä ohjaustankoa ja saattaa vahingossa puristaa oikeassa kahvassa sijaitsevan kaasuvivun pohjaan, jolloin kelkka syöksähtää ulos reitiltä.

– Moottorikelkan voimansiirto toimii automaattisesti, joten kaasukahvaa painamalla kelkan vauhti kiihtyy, selittää Eero Heikkilä Lapin liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnasta.

Lautakunnat tutkivat viime vuonna 13 loukkaantumiseen johtanutta onnettomuutta. 10 tapauksessa syynä oli reitiltä suistuminen.

* * *

Katso videolta hurja moottorikelkkatemppu.

2:13

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.