Pidä joulukoti paloturvallisena – kertaa säännöt

Kynttilät viimeistelevät joulukodin lämpimän tunnelman, mutta huolimattomasti käytettyinä ne aiheuttavat vaaratilanteen. Huolehdi jo ennalta, että kynttiläsi saavat palaa rauhassa aiheuttamatta tulipalovaaraa.

Kynttilä on kaunis tunnelman luoja, joka kuitenkin huolimattomasti käytettynä aiheuttaa sekä tulipalo- että palovammavaaran. Kynttilöiden kanssa tunnelmoidaan eniten marras-joulukuun aikaan, jolloin syttyykin yli kolmasosa vuosittaisista kynttilöiden ja ulkotulien aiheuttamista paloista.

Näin huolehdit paloturvallisuudesta

– Turvallinen kynttilänjalka on tukeva ja syttymätön. Ennen kuin sytytät kynttilän, varmista, että se on tukevasti pidikkeessä eikä huoju pienestä kosketuksesta.

– Röyhelöiset koristeasetelmat näyttävät kauniilta, mutta eivät ole oikea paikka kynttilälle.

– Eniten paloja syttyy, kun kynttilä pääsee kosketuksiin verhojen kanssa. Kun laitat kynttilän ikkunalle, huolehdi, ettei sen läheisyydessä ole verhoja tai muita kankaita.

– Ulkotuli kuumenee, joten älä laita sitä muovikalusteiden päälle. Se kuuluu vain ulkotiloihin, ei edes parvekkeelle.

– Kynttilät eivät kuulu sisällä television päälle. Huolehdi paloturvallisesta alustasta.

– Lasta tai lemmikkiä ei saa jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Parasta olisikin, että kynttilä olisi pikkukäsien saavuttamattomissa. Älä anna lapsen leikkiä tulitikuilla. Voitte toki yhdessä harjoitella kynttilän turvallista sytyttämistä.

– Jätä kynttilöiden väliin tarpeeksi tilaa, ettei niiden kuuma neste pääse roihahtamaan. Lämpökynttilöiden sopiva väli on vähintään viisi senttiä.

– Kynttilät sammutetaan mieluiten tukahduttamalla ja viimeinen huolehtii aina, että kynttilät tulevat sammutetuiksi. Kynttilöitä tulisi myös polttaa vain siellä, missä oleskellaan. Jos poistut huoneesta pidemmäksi aikaa, sammuta kynttilät.

– Varo umpinaisia ja ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Niissä steariini saattaa höyrystyä ja roihahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi myös kuumentua ja hajota tai roiskia steariinia ympäriinsä. Turvallinen lyhty on tukeva, avoin ja tilava.

– Tarkista palovaroittimesi. Se hälyttää vain, mikäli siinä on toimiva paristo.

Tarkista palovaroitin näin

Paina palovaroittimen kannessa olevaa testinappia noin viiden sekunnin ajan. Tällöin toimiva palovaroitin päästää hälytysäänen, joka hiljenee, kun lopetat napin painamisen. Jos varoitin ei päästä hälytysääntä, vaihda patteri uuteen. Jos tämäkään ei auta, on aika hankkia uusi palovaroitin välittömästi.

Palovaroitin on lähes huoltovapaa turvaväline, mutta sen toimintaa voi edesauttaa helpoin toimenpitein. Imuroi palovaroitin pari kertaa vuodessa imurin pehmeällä harjaksella. Testaa palovaroitin aina puhdistamisen jälkeen.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat