Pidä huoli puhtaudesta – osaatko tiskata oikein?

Jos tiskaat astiasi käsin, ei ole välttämättä ihan ilmiselvää, kuinka saat taatusti kaikki bakteerit tuhottua. Lue vinkit!

Onko lämmin vesi tarpeeksi tappamaan pöpöt ja bakteerit? On tärkeää tietää parhaat tavat päästä bakteereista eroon, jotta et tarjoilisi päivällistä vaikkapa salmonellan kanssa.

1. Pidä pesusieni puhtaana. Jos käytät tiskatessasi pesusieniä, niiden huuhteleminen tiskiaineella ei riitä. Jotta tappaisit kaikki bakteerit sienestä, laita kostea sieni mikroon pariksi minuutiksi. Nylon-harjaksilla varusteltu tiskiharja on kuitenkin parempi vaihtoehto, sillä siihen bakteerit eivät keräänny yhtä helposti.

2. Veden lämpötila? Useimmat bakteerit kuolevat vasta 60 asteessa. Astianpesukoneen vesi yleensä kuumeneekin tähän asti, mutta entä tiskivetesi?

3. Tunne tiskiaineesi. Useimpia tiskiaineita ei ole suunniteltu tappamaan bakteereita. Sen sijaan niiden tarkoitus on saada ruoka irtoamaan astian pinnalta. Jos tiskiaineessasi ei ole antibakteerisia ainesosia, se ei desinfioi lautasiasi – se on kuuman veden homma. Monet tutkimukset osoittavat kuitenkin, että tavallisen tiskiaineen ja kuuman veden yhdistelmä riittää puhdistamaan tiskit yhtä hyvin kuin antibakteerinen tiskiaine.

4. Osta pari kumihanskoja. Tiskiveden pitää olla kuumaa, mutta ethän halua polttaa käsiäsi. Jos tiskaat käsin, kannattaakin ottaa avuksi kumihanskat. LUE MYÖS:  Kumihanskojen varret pitäisi kääntää – tiedätkö syyn?

5. Panosta aterimiin. Kaikkia tiskejä ei voi kohdella samanarvoisesti. Veitset ja haarukat voivat kerätä itseensä paljon enemmän bakteereja kuin lautaset ja mukit, koska niissä on haarakkeita ja uurteita. Käytä siis aikaa niiden huolelliseen tiskaukseen.

Lähde: BrightNest 

Lue myös:

    Uusimmat