Pian pääset Helsingistä Pietariin hieman yli kolmessa tunnissa!

Tämä vuosi tuo uutta virtaa Helsingin ja Pietarin väliseen junamatkailuun, kun uudet Allegroksi nimetyt Pendolinojunat lähtevät liikenteeseen.

Allegrolla nykyisin viisi ja puoli tuntia kestävä matka sujuu kaksi tuntia nopeammin.

Henkilöliikennedivisioonan johtaja Antti Jaatinen VR:ltä kertoo, että ensimmäistä Suomeen toimitettua junaa varustellaan parhaillaan testejä varten. Koeajot aloitetaan Suomen rataverkolla ja perään Venäjällä.

− Helsingin ja Pietarin välinen matka tulee taittumaan kolmessa ja puolessa tunnissa. Keskustasta keskustaan, kaikkine rajamuodollisuuksineen, Jaatinen sanoo.

Uudet junat omistaa Oy Karelian Trains Ltd, joka on VR-Yhtymä Oy:n ja Venäjän rautatieyhtiö RZD:n yhteisyritys. Palvelukonseptin ajatusmalli on verrattavissa Lontoon ja Pariisin välillä kulkevaan Eurostar-junaan.

− Nykyisten venäläisten ja suomalaisten junien sijaan palvelukonsepti tulee olemaan kaikille matkailijoille yhteinen. Junat ovat täysin samanlaiset, henkilökunnan asut yhteneväiset, Jaatinen kuvailee.

Matkustajamäärät kasvavat

Vallitseva taloustilanne on nakertanut osansa myös Venäjän-matkailusta. Jaatisen mukaan mistään katastrofista ei ole silti kyse.

− Strategisen arvioinnin mukaan Pietarin ja Helsingin välinen matkailu kolminkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana Allegron myötä, Jaatinen kertoo.

Matka-ajan lyhentymisellä on suora yhteys matkustajamäärien kasvuun. Muun muassa nykyiset nopeat Helsingin ja Tallinnan väliset laivayhteydet todistavat sen.

− Emme pysty antamaan vielä tarkkaa päivämäärää siitä, milloin uudet junat alkavat liikennöidä. Tavoite on, että tämän vuoden aikana.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja