Petteri Sihvoselta painava huomio SM-liigan isosta päätöksestä – hylätty seura teki valtavan palveluksen

Liigapomo Heikki Hiltunen avasi Kiekko-Espoon liigalisenssin ehdollisuutta: "Tiettyjä asioita, joita halutaan varmistaa" 3:51
Video: Liigapomo Heikki Hiltunen SM-liigaseurojen talousvaikeuksista: "Taludellinen tilanne ei edesauta"

Liigan lisenssikomitea ilmoitti tänään keskiviikkona puoltavansa Kiekko-Espoon hakemusta. Kiekko-Espoolle myönnettiin ”ehdollinen liigalisenssi”. Samaan aikaan Liigan lisenssikomitea ilmoitti hylänneensä TUTOn hakemuksen. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen jakaa vuolaasti kiitosta TUTOn suuntaan, joka teki ”valtavan palveluksen” koko Suomi-kiekkoa kohtaan.

Jääkiekon SM-liiga Oy:n ylimääräinen yhtiökokous päätti tiistaina 19.12. myöntää Kiekko-Espoo Oy:lle ehdollisen Liiga-lisenssin kaudelle 2024–25. Liigan hallituksen puheenjohtajan Heikki Hiltusen mukaan yhtiökokouksen päätös oli yksimielinen.

– Kiekko-Espoo on selvästi kehittänyt systemaattisesti toimintaansa pitkällä aikavälillä pystyäkseen tulevaisuudessa pelaamaan Liigassa. Lisenssihakemus oli erittäin ammattimaisesti laadittu ja hakemus täytti kaikki lisenssikriteerit, lisenssikomitean puheenjohtaja Jaakko Luumi sanoo.

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ei yllättynyt lainkaan Liigan lisenssikomitean kannasta ja Liigan ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksestä.

– Espoossa on tehty pitkään kovaa työtä tämän eteen. Vaikka Hiltunen yritti kesällä vitkutella vastaan, niin he saivat silti tämän hankkeen perille. Nyt tietenkin puitavaksi päätyy se, että miten liigaosakkeen hinta vaikuttaa tähän kaikkeen, Sihvonen toteaa.

Liigan seuraava yhtiökokous päättää suunnatusta osakeannista, jonka kautta Kiekko-Espoo voi merkitä Liiga-osakkeen. Liigan yhtiökokous määrittää sen, mitkä osakeannin ehdot ovat.

TUTOlle kylmää kättä, mutta arvostusta

Liigan lisenssikomitea päätti puolestaan hylätä TuTo Hockey Oy:n lisenssihakemuksen kaudelle 2024–25. TUTO sai täydentää hakemusta prosessiin kuuluvan 14 päivän aikaikkunan aikana. Lisenssikomitealla ei ollut kuitenkaan ”edellytyksiä puoltaa lisenssiä päivitetyn hakemuksen pohjalta”.

TUTO ilmoitti keskiviikkona valittavansa asiasta urheilun oikeusturvalautakuntaan.

– Hyvä, että TUTO vie tämän asian eteenpäin. Kyllähän tuo osoittaa sen, että luotto Liigaan on mennyt ihan totaalisesti, näiden asioiden käsittelyn suhteen. Se taas johtuu jatkuvasta suhmuroinnista ja siitä, että sieltä tulee milloin mitäkin päätöksiä. Nyt hylkäyksen perusteet tarkistetaan, Sihvonen kommentoi.

TUTO on ollut hyvin avoin koko liigahakemusprosessin aikana. Seura ilmoitti tänään jatkavansa samalla linjalla myös jatkossa.

– TUTO on tehnyt tässä asiassa todella tärkeää työtä koko Suomi-kiekon eteen. He ovat pitäneet huolta siitä, että nyt otetaan askel avoimuuteen päin, kun Liiga ei itse kykene siihen. On selvää, että mediassa pitää avata se, miksi esimerkiksi Kiekko-Espoon tietä hiekoitettiin ja miksi Jokerit tippui tässä prosessissa ihan kokonaan sivuun. Asiat ovat vielä pahasti kesken, Sihvonen painottaa.

Lukema 16

Liigan lisenssikomitea tiedotti myös myöntäneensä kaikille tällä hetkellä Liigassa pelaaville 15 seuralle lisenssin kaudelle 2023–24. Päätös on yllättävä, sillä esimerkiksi SaiPan rajut talousvaikeudet ovat olleet jo tovin ajan esillä.

– Haiskahtaa siltä, että kun saa jalan oven väliin, niin sieltä ei noin vaan vedetä pois. Tässä näkyvät ne kaikki kartellivuodet, mitä tässä on eletty ja hyvä veli -kerho, mikä pitää omistaan huolta. Toki, tämä antaa nyt kaikille muillekin saumoja siihen, että voi vetää aivan vihkoon ja silti on kuivilla. En tiedä, että onko tuo kovin hyvä asia, Sihvonen miettii.

Kiekko-Espoon ehdollinen lisenssipäätös tarkoittaa sitä, että Liigassa pelaa ensi kaudella todennäköisesti peräti 16 joukkuetta.

Tämä taas ei ole lainkaan hyvä juttu suomalaisen kiekkoilun kannalta. Systeemi kun ei pysty tuottamaan tarpeeksi pelaajia kysyntään nähden.

– 16 joukkueella saadaan toki otteluohjelma tasaisemmaksi, mutta samaan aikaan voi olla hyvinkin niin, että tämä päätös menee vielä rajusti maksuun. Voi hyvinkin olla, että Liigan sisälle tulee isoja repeytymiä, Sihvonen arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat