Petteri Orpolta kireä viesti luottamuspulasta laukoneelle Jussi Halla-aholle – vakuuttaa myös, ettei kokoomus ole jakautunut: "Ei tämä mikään klooniarmeija ole"

Petteri Orpo ei sulata Halla-ahon lausuntoja –"Kokoomus päättää omat ratkaisunsa, eikä kenenkään tarvitse tulla neuvomaan" 4:51

Petteri Orpon mukaan kokoomus ei ole jakaantunut suhtautumisessaan perussuomalaisiin. Erilaisista hallitusvaihtoehdoista keskustelu on Orpon mukaan ennenaikaista.

Julkisuudessa on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua kahden suurimman oppositiopuolueen välisestä suhteesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti eilen Facebookissa, ettei "juuri kukaan halua kokoomuksen kanssa hallitukseen" ja että perussuomalaisilla on kokoomuksen nykyistä johtoa kohtaan erittäin vähän luottamusta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpon mukaan aiheen käsittely on aivan ennenaikaista.

– Tämä on aivan älytön keskustelu tässä vaiheessa vaalikautta puhua tulevan hallituksen kokoonpanosta, Orpo kommentoi.

– Kokoomus päättää ja miettii aivan itse omat ratkaisunsa hallituskuvioihin, eikä kenenkään tarvitse tulla niitä meille ulkopuolelta neuvomaan.

Orpon mukaan Halla-ahon ja perussuomalaisten luottamuspulalla kokoomuksen nykyisen johdon suhteen ei ole erityisen suurta merkitystä.

– Me keskitymme meidän omaan tekemiseen. Meillä on paljon isompia asioita kuin tällaiset valtapoliittiset spekulatiiviset jutut, Orpo sanoo viitaten esimerkiksi työllisyyskysymyksiin.

Orpo: Keskustella saa, mutta...

Kokoomuksen ja perussuomalaisten välit nousivat puheenaiheeksi lauantaina, kun kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman toivoi Helsingin Sanomien haastattelussa puolueensa avaavan mahdollisuuden tulevaan hallitusyhteistyöhön.

Orpo ei anna suoraa vastausta kysymykseen siitä, oliko Rydmanin avaus hänen mielestään virhe.

– Kokoomuksessa on seinät leveällä ja katto korkealla. Keskustella saa, mutta minusta kannattaisi keskittyä paljon enemmän näihin isänmaan kannalta isoihin kysymyksiin eikä valtapoliittisiin aiheisiin.

Helsingin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori vaati seuraavana päivänä kokoomuksen tekevän selkeän pesäeron perussuomalaisiin.

– On hyvä, että meillä on vahvoja vaikuttajia vahvoilla mielipiteillä. Me teemme kokoomuslaisista lähtökohdista politiikkaa. Emme peesaile perussuomalaisia.

Orpon mukaan hänen ja Vapaavuoren välillä ei ole asiassa suurta linjaeroa. 

"Ei tämä mikään klooniarmeija ole"

Petteri Orpon mukaan hallitusratkaisut tullaan tulevaisuudessakin tekemään vaalitulosten, hallitusneuvottelujen ja luottamuksen perusteella.

Näin ollen Orpo ei sulje pois mahdollisuutta hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.

– Kokoomus on aikanaan ollut kymmeniä vuosia eristettynä yleisten syiden takia, ja en halua yhdellekään puolueelle sellaista.

– Jos kansa antaa runsaasti luottamusta jollekin puolueelle, kyllä heidän kanssa pitää olla valmis keskustelemaan. Se on sivistyneen demokratian merkki.

Kokoomuslaisten vaikuttajien kannat yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa ovat vaihdelleet laajalla skaalalla. Orpon mukaan puolue ei ole kuitenkaan jakautunut.

– Ei puolue ole yhtään mihinkään jakautunut. Meillä on erilaisia mielipiteitä. Ei tämä mikään klooniarmeija ole, Orpo tylyttää.

Lue myös:

    Uusimmat