Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo aloittaa ensi viikolla hallitustunnustelut: "Emme sulkeneet ketään pois"

Petteri Orpo vastaa median kysymyksiin 7:24
Näin Petteri Orpo vastasi median kysymyksiin hallituspohjasta ja esimerkiksi hiilineutraaliustavoitteesta.

Kokoomuksen puoluehallitus piti kokouksen tiistaina 4. huhtikuuta. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo avasi puheessaan tulevia hallitusneuvotteluja. 

Kokouksen aluksi puheenjohtaja Petteri Orpo aloitti puheensa avaamalla hieman tulevia hallitusneuvotteluja. Puoluehallitus otti Orpon vastaan aplodien saattelemana. 

– Kokoomuksen johdolla lähdetään ensi viikolla muodostamaan maahan enemmistöhallitusta.

Kokoomus aloittaa neuvottelut kaikkien puolueiden kanssa pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Orpon mukaan alustavasti on sovittu, että 14. huhtikuuta perjantaina kokoomus kutsuu kaikki eduskuntaryhmät koolle.

– Emme sulkeneet ketään pois ennen vaaleja emmekä lähteneet blokkiasetelmaan. Emme asetelleet suomalaisia puolueita tai äänestäjiä hyviin ja huonoihin. Luotimme siihen, että suomalaiset ovat viime kädessä isänmaan asialla ja kaikkien kanssa pitää voida keskustella hallitusyhteistyöstä, Suomen rakentamisesta ja tulevaisuuden rakentamisesta. 

Orpo kertasi vielä kokoomuksen tavoitteita seuraavalle vaalikaudelle.

– Uskon siihen, että jokainen puolue jakaa tavoitteen suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamisesta. Keinomme ovat erilaisia, mutta tämäkin on jo hyvä lähtökohta. Ja sitten keskustellaan.

Mitään hallituskumppaneja ei ole suljettu pois

Puheensa lopuksi Orpo halusi vielä painottaa viestiä suomalaisille:

– Kenenkään ei tarvitse olla huolissaan. Kokoomustakin leimattiin vaalikampanjan aikana aika rajulla tavalla: Leikkauksista ja kyykyttämisestä, maan kahtia jakamisesta ja joidenkin suosimisesta. Kokoomus on koko historiansa ajan puolustanut demokratiaa, tasa-arvoista Suomea ja yhteiskuntaa. Kokoomus on koko historiansa ajan lähtenyt siitä, että vähäväkisistä ja heikommista pidetään huolta. Kokoomus on koko historiansa ajan pitänyt huolta siitä, että jokainen saa käydä hyvän koulun ja saa tasa-arvoiset lähtökohdat elämälleen. Kokoomus on aina huolehtinut siitä, että heikommista pidetään huolta eikä ketään jätetä. Tästä me pidämme huolta nytkin, siitä ei ole mitään epäselvää. Ei tarvitse olla huolissaan. 

Orpo kuitenkin muistuttaa, että edessä on tiukkoja päätöksiä Suomen talouden sopeuttamiseksi. 

Media tiedusteli Orpolta mahdollisista hallituskumppaneista. Orpo kuitenkaan ei tässä vaiheessa halunnut rajata mitään vaihtoehtoja pois. Orpolta tiedusteltiin myös, mitä ajatuksia herää esimerkiksi keskustan Annika Saarikon ulostulo oppositioon hakeutumisesta.

– Varmasti kaikki käyvät omia analyysejaan vaalien jälkeen, mutta toivon, että kaikki puolueet ovat tosissaan keskustelemassa. Suomen tilanne on kuitenkin sen verran haastava ja eikö eduskuntaan pyritä siksi, että tullaan hoitamaan Suomen asioita. Parhaiten niitä hoidetaan hallitusvastuussa eikä oppositiossa. 

Puheessaan Petteri Orpo kehui myös vuolaasti puoluetta vaalivoitosta. Katso koko puhe videolta: 

Petteri Orpo puhuu kokoomuksen puoluehallitukselle – MTV paikalla 18:10

Lue myös:

    Uusimmat