Mainos

Petteri Orpo soimaa rajusti keskustaa talouskelkan kääntämisestä – "Nyt jos kelkka kääntyy, onhan se nyt onnetonta"

15:08
Video: Petteri Orpo piti Helsingin Narinkkatorilla poliittisen tilannekatsauksen lauantaina.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vakuuttaa, että puolue pitää kiinni talouteen liittyvistä kynnyskysymyksistään hallitusneuvotteluissa. Entinen hallituskumppani Petteri Orpo (kok.) on kuitenkin nostanut esiin pelon siitä, että hallitusneuvotteluissa ollaan suuntaamassa velkaantumisen tielle.

Hallitusneuvottelujen ulkopuolella olevan Orpon mukaan Säätytalolla olevat puolueet eivät ole vielä esittäneet tehokkaita keinoja työllisyysasteen tai talouskasvun nostamiseen.

– Jos vaalilupauksista ei isosti tingitä, se johtaa vielä korkeampaan velkaantumiseen 2023, kuin mitä perusura nyt näyttää, Orpo arvioi tilannetta eduskunnassa.

Orpo sanoo pelkäävänsä, että keskusta on luopumassa Sipilän kauden talouslinjasta.

– Nyt jos se kelkka kääntyy, ja he (keskustalaiset) ovat itse sitä tekemässä, niin onhan se nyt onnetonta, Orpo arvosteli.

Sipilä kuittasi Orpon pelot lyhyesti eduskunnan käytävällä keskustan ryhmäkokouksen jälkeen.

– Varmaan niitä pelkoja on kaikilla. Meillä on selvä kynnyskysymys siellä, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023, työllisyysaste 75, Sipilä kommentoi.

"Työllisyysaste vaatii työtä"

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) arvioi tuoreessa työmarkkinaennusteessaan, että työllisyys Suomessa jatkaa kasvuaan tänä ja ensi vuonna, mutta kasvuvauhti hidastuu. Ministeriön ennusteesta käy ilmi, että työllisten määrä Suomessa kääntyy pysyvään laskuun epäedullisen väestörakenteen vuoksi.

Ensi vuosikymmenellä väestörakenne uhkaa laskea työllisyysastetta, mutta myöhemmin nuorten ja vanhempien ikäluokkien koon pieneneminen voi vaikuttaa suotuisasti työllisyysasteeseen.

Sipilä korosti eduskunnassa, että tulevalla hallituskaudella tarvitaan paljon toimia, jotta työllisyysasteen nousua pystytään jatkamaan.

– Ilman työtä työllisyysaste ei synny. Se on kovan työn takana, että saadaan 75 (prosentin työllisyysaste), Sipilä sanoi.

Talouskuva tarkentuu loppuviikosta

Hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet ovat pitäneet tänään eduskunnassa ryhmäkokouksia, joissa ryhmän jäsenet ovat päivittäneet toisilleen tilannekuvaa neuvottelupöytien etenemisestä.

Sipilän mukaan neuvottelut Säätytalolla ovat sujuneet hyvin.

– Tietenkin kovin alkuvaiheessa vielä ollaan, Sipilä myönsi.

Sipilä uskoo, että Säätytalolla päästään keskustelemaan taloudenkuvasta tarkemmin vasta loppuviikosta. Tähän mennessä neuvottelupöydissä on hiottu yhteisiä tilannekuvia.

Vaalit voittaneen SDP:n kanssa hallitusohjelmasta neuvottelevat keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi aamulla, että tilannekuvat olisi saatu valmiiksi jo puoleenpäivään mennessä, mutta RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin käsitys puoliltapäivin oli, että kaikissa ryhmissä ei ollut vielä valmista.

– Hyvää vauhtia ne valmistuvat. Se on mielenkiintoista lukemista sitten varmasti illalla, kun niitä tilannekuvia alkaa olla, Henriksson sanoi.

Näkemysten yhteensovittamiseen menee aikaa

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että viiden puolueen näkemysten yhteensovittamiseen menee jonkin verran aikaa.

Työryhmille on Haaviston mukaan annettu ohjeet, että ne laativat ensin listan asioista, jotka pitäisi saada tapahtumaan. Talouden asettamat puitteet tulevat mukaan keskusteluihin tämän viikon aikana.

– Tietysti nämä suuret infrastruktuuri-investoinnit ovat sellaisia, joiden rahoituksesta pitää keskustella. Nämä ovat varmasti tämän viikon asioita, Haavisto sanoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja