Petteri ja Mikko aikovat meloa "kuninkuusmatkan"– kaverukset lähtevät tänään koko Suomen rannikon kattavalle matkalle: "Toivottavasti sos-nappia ei tarvitse painaa"

Suomalaiskaverukset aikovat meloa Virolahdelta Tornioon 0:42
Katso tunnelmia kaverusten melontaprojektista (Kuvat: instagram.com/rannikkotaival2020)

Petteri Tiainen ja Mikko Sipilä aikovat tänään lähteä melontaretkelle, joka kattaa koko Suomen rannikon: entiset opiskelukaverukset lipuvat kajakkeineen Virolahdelta Tornioon.

Reissu on tarkoitus toteuttaa 21 päivässä. Tämä tarkoittaa noin 50 kilometrin melontatahtia päivässä. 

– Kyllä se on realistinen (tahti). Hieman pidemmällä työpäivällä pitäisi kyllä siihen päästä. Toki keli vaikuttaa. Se 21 päivää on minimi, mikäli meillä kaikki sääolosuhteet ja tuulet osuvat kohdilleen, Petteri Tiainen kertoo MTV Uutisille.

– Tarvittaessa pidämme välipäiviä, jos sää on niin paha, ettei pääse etenemään. Sitten muutamme reittisuunnitelmaa ja sovellamme sitä eri tavoin olosuhteiden mukaan. Yritämme meloa mahdollisimman suoria linjoja kelin huomioiden.

Rannikkoreissu on "kuninkuusmatka"

Kaverukset ovat harrastaneet melontaa jo lähes vuosikymmenen. Ajatus Suomen rannikkoa pitkin melomisesta on kytenyt jo pitkään.

– Tämä idea on jo aika kauan meillä hautunut päässä. Monia vuosia olemme tätä ajatelleet ja on ollut tarkoitus jo aikaisemminkin lähteä, Tiainen sanoo.

– Kyllä tämä oli kaikista reissuideoistamme ihan siellä kärkipäässä. Suomen rannikko on melojien piireissä niin sanottu kuninkuusmatka, Sipilä valottaa.

Mukana kulkevat leiriytymistarvikkeet

Käytössään miehillä on merikajakit, jotka on suunniteltu pitkiin matkoihin.

– Kajakkimme ovat kohtalaisen tilavia ja nopeita. Kolmen viikon tarvikkeet meillä on mukanamme. Ainoa, mitä täydennellään, on vesi ja ruoka. Pääosin teltoissa yövymme, mutta muutamia majoituspalveluitakin tulemme varmasti käyttämään, Tiainen sanoo.

Satelliittipuhelin on mukana hätätilanteita varten

Hätätilanteita varten miehillä on satelliittipuhelin, jolla saa tarvittaessa apua, mikäli kännyköiden signaali ei toimi.

–  Sillä saa aina yhteyden joko mantereelle tai kansainväliseen hätäkeskukseen, mistä sitten yhdistävät Suomen hätäkeskukseen. Toivottavasti emme joudu käyttämään sos-painiketta, Tiainen sanoo.

– Jos ukkosmyräkkä yllättää, pyrimme rantautumaan ja havainnoimme kyllä taivaanrantaa koko reissun ajan. Suomessa ei ole merillä niin kovia virtauksia, että ne melontaa haittaisivat. Meidän meremme ovat aika kesyjä verrattuna isompiin meriin.

Lue myös:

    Uusimmat