Petri Matikaiselta synkkä ennustus SM-liigan ja MM-kisojen kohtalosta – sai tiedon oman kautensa päättymisestä kesken pudotuspelien

9:58
Suomessa on nyt 40 koronavirustartuntaa, joista lähes puolet Helsingissä.

Saksan DEL-liigan ja itävaltalaisvetoisen EBEL:n keskeyttäminen koronaviruksen takia ennen kevään pudotuspeliratkaisuja ovat alkusoittoa kotimaan SM-liigan ja myös kevään MM-kisojen tulevasta kohtalosta, uskoo itävaltalaista Klagenfurtia valmentava Petri Matikainen.

Kotiedun turvin playoffeihin lähtenyt Klagenfurt ehti hävitä puolivälierien kolme ensimmäistä ottelua EHC Linzille, ja joukkue oli tiistaina valmistautumassa selkä seinää vasten neljänteen kamppailuun, kun Matikaisen puhelin soi.

– Sain sitten iltapäivällä puhelun toimitusjohtajalta, että odota hetki, meillä on konferenssipuhelu liigan johtajien kanssa. ”Saat kahden tunnin päästä tietää, että miten tässä tapahtuu, ja älä kerro vielä pojille”, Matikainen kertoo puhelusta.

– Neljään mennessä sain tiedon, ja ilmoitin sitten pojille, että tämä peli on peruttu. Hetken päästä tuli EBELin ilmoitus, että se oli sitten siinä.

Muutos tuli Matikaisen mukaan ilman ennakkovaroituksia. Hän uskoo äkillisen käänteen olleen jatkumoa Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin aiemmasta ilmoituksesta massatapahtumien rajoittamiseksi sekä epidemia-alueelta Italiasta tulevan HC Bolzanon osallistumisesta EBEL-liigaan.

Synkkä ennustus Suomen kiekkokeväästä

Tiistaina myös Saksan jääkiekkoliitto ilmoitti DEL-liigan keskeyttämisestä ennen kevään pudotuspelejä. Mestaria ei ratkaista näin ollen Saksassakaan. Matikainen ymmärtää molemmat päätökset, sillä Keski-Euroopan jääkiekko elää vahvasti fanikulttuuristaan, eikä tyhjille katsomoille pelaaminen tuntuisi mitenkään mielekkäältä.

Samalla Matikainen uskoo, että pian myös muut kiekkoliigat joutuvat seuraamaan perässä.

– Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni, että näin tulee käymään Ruotsissa ja Suomessakin vielä, Matikainen ennustaa.

– Uskon myös, että MM-kisatkin tullaan perumaan, ja epäilenpä jopa NHL:n playoffien loppuun asti viemistä, että miten ihmeessä se voisi olla maalaisjärjellä mahdollista, kun tauti leviää joka puolelle.

– Vahvasti epäilen, että miten se voisi olla vaikuttamatta, kun pari viikkoa menee eteenpäin. Täällä oli sama pari viikkoa sitten, että eihän tässä mitään hätää ole. Italiasta näki, miten se lähtee yhtäkkiä leviämään, joten kyllä siinä kädet nousevat pystyyn. Terveys on jääkiekkoa tärkeämpi viime kädessä, Matikainen jatkaa.

Rankka kausi, mutta työt jatkuvat

Klagenfurtin kausi oli jo yhden tappion päässä loppumistaan, mutta kesken playoffs-sarjan tullut ilmoitus jättää keväästä edelleen valjun maun. Viime kevään mestari jää myös ilman ensi kauden Champions Hockey Leaguen paikkoja, jotka menevät nyt jatkosarjan perusteella HC Bolzanolle, Red Bull Salzburgille ja Vienna Capitalsille.

Matikainen kertoo CHL-paikan karanneen kiperästi jo viimeisellä pelikierroksella 1-2-jatkoaikatappioon Capitalsia vastaan.

– Sen ottelun voittaja olisi saanut joka tapauksessa paikan. Mutta ei se mitään, se oli hyvä kokemus viime vuonna, Matikainen toteaa.

Kaiken kaikkiaan kausi oli suomalaisvalmentajalle todellista taistelua.

– Jos Suomessa Kärpät voittaa, joukkue vahvistuu myös henkisesti, mutta täällä se on vähän toinen homma, Matikainen vertaa.

– Koin, että jouduin vähän väkisin nykimään joukkuetta neljän parhaan joukkoon. Lähes koko kauden oli sellainen olo, että motivaatiotaso ei (pelaajien) henkilökohtaisella tasolla kasvanutkaan. Olimme vähän kylläisiä koko vuoden ja vähän vieläkin siinä viime kevään hurjassa mestaruudessa. Se ei ollut sulanut elimistöstämme, hän toteaa.

Nyt Matikainen kuitenkin käy normaaliin kauden päätöksen tapaan palaverit pelaajien kanssa ja alkaa valmistella harjoituskauden aloittamista. Työt Klagenfurtissa jatkuvat myös ensi vuonna.

– Täällä on sellainen trendi ollut, että kun Klagenfurt voittaa mestaruuden, niin seuraava vuosi menee aivan pipariksi. Sitten joulukuuhun mennessä on puolet joukkueesta ja koutsikin vaihdettu. Olen siihen tyytyväinen, että sain sen katkaistua. Pystyimme kuitenkin pelaamaan aika uskottavaa ja loistavaakin jääkiekkoa.

– Minä jatkan täällä. Se oli vain tuollainen kaksivaiheinen kausi, Matikainen tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja