Petosten asiantuntija varoittaa "räjähdysmäisesti" lisääntyneistä huijauksista

"Oletko tällä videolla?": Facebookissa leviää huijauslinkki, jota toimittajamme painoi – tämä sieltä paljastui 2:08
Toimittaja sai huijausviestin ja klikkasi linkkiä, jotta sinä et sortuisi ansaan.

Teknologian kehittyminen on tuonut rikollisille uusia keinoja huijata pahaa-aavistamattomia ihmisiä.

Huijauksia tehtaillaan yhä enemmän viestien välityksellä, kertoo DNA:n tiedotteessa yhtiön petostentorjuntapäällikkö Ilkka Tuominen. Samalla niiden tunnistaminen on muuttunut entistä vaikeammaksi.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana muun muassa huijauksissa käytetty kieli on parantunut, eivätkä huijaukset ole enää niin ilmiselviä kuin aikoinaan. Huonolla suomella varustetuista sähköposteista on nopeasti siirrytty ohjelmistorobotiikkaan. Myös kohutut ja yleisesti saatavilla olevat kielimallit ovat huijareiden käytössä.

Kahden viimeisen vuoden aikana huijauspuheluiden määrä on vähentynyt, mutta huijausviestien osuus on kasvanut räjähdysmäisesti. Huijauksien määrä on kokonaisuudessaan myös kasvanut, Tuominen toteaa.

Henkilökohtaisia huijauksia

Tuomisen mukaan huijauksista on tullut lisäksi aiempaa personoidumpia.

Puhelut ja viestit ovat hyvin henkilökohtaisia ja yhteydenottaja koetaan läheisemmäksi.

Tästä syystä uusin lähestymiskulma ovatkin henkilökohtaiset huijaukset, kuten vaikkapa taannoin levinneet viestit, joissa huijari esiintyi viestin vastaanottajan lapsena.

Lähisukulaisena esiintyvän huijarin viestejä voi tulla tekstiviestinä ja niissä pyydetään ottamaan yhteyttä esimerkiksi jonkun sosiaalisen median kanavan kautta, Tuominen varoittaa.

Lähde: DNA

Lue myös:

    Uusimmat