Petelius Velipuolikuu-sarjasta: Homojen esittäminen oli terapeuttista

Legendaarisen Velipuolikuu-viihdeohjelman tekijät paljastavat tuoreessa kirjassa, millaisa oli luoda komediasarjaa 80-luvun Suomessa.

Keskiviikkona julkaistaan 80-luvun Velipuolikuu-hittisarjasta kertova kirja Velipuolikuun vetovoima - Pääsiäishanukkaan valmistus ja muita sketsiohjeita.

Sarjaa ohjanneen ja käsikirjoittaneen Kari Kyrönsepän kirjoittamassa teoksessa on julkaistu lukuisia sarjan sketsien käsikirjoituksia. Lisäksi Velipuolikuu-näyttelijätPirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen kertovat sarjan tekemisestä ja hahmoista.

Sketsisarjassa esiintyi paljon vähemmistöjen edustajia ja eri kansallisuuksia. Kirjassa onkin julkaistu vihaisia katsojapalautteita. Moni katsojista kun tulkitsi sketsit pilkkaamiseksi ja huumoria kuvailtiin muun muassa törkeäksi ja sairaaksi. Tekijät ovat sketsien tarkoituksesta eri mieltä.

”Me tehtiin näitä mielestämme hyvinkin suurella sydämellä, niin reaktio oli, että ei näitä saa tällä tavalla pilkata. Ja siitä ei ollut ollenkaan kysymys, vaan niistä todennäköisten paheksujien ennakkoluuloista, joita joitain ryhmiä kohtaan oli. Ja se tehtiin niin, että näitä vallitsevia ennakkoluuloja yritettiin kasvattaa, vetää överiks, jotta ne näkyis koomisessa valossa”, näyttelijä Kari Heiskanen avaa kirjassa.

Haastattelussa maskeeraaja Ari Sundell havahtuu siihen, miten paljon homohahmoja sarjassa oli. Samaa mieltä on myös Kari Heiskanen.

”Se on ihan uskomatonta! Ja sehän liittyy senaikaseen yhteiskunnalliseen murrokseen, että saatoimme yhtäkkiä sanoa ääneen sanan ”homo”. Ja voidaan tehdä sketsejä, jolloin ne tulevat ikään kuin näkyviksi, että vedettiin niitä pois kaapista, ja musta nerokkaalla tavalla – että nämä ihmiset ovat olemassa…”  Heiskanen miettii.

Pian Heiskanen ja Petelius muistelevat sitä, miten virkistävää oli yhtäkkiä heittäytyä uudenlaiseen rooliin.

”Muistat sä Kari miten me nautittiin siitä itse. Me oltiin itse sellaisessa henkilökohtaisessa vaiheessa, että ollaan äijiä…” Petelius heittää.

”Ja mieskuva oli kahlittu” , Heiskanen komppaa.

”Nimenomaan! Mieskuva on kahlehdittu meihin ihan lapsesta asti – yhtäkkiä me lähdetään murskaamaan sitä… se oli täyttä terapiaa… ” Petelius toteaa.

”Saada leikkiä feminiinisiä hahmoja…” Heiskanen muistelee.

Velipuolikuu oli yksi 80-luvun suosituimmista viihdeohjelmista. Yleisradio tuotti sarjaa vuosina 1983-1984.

Artikkelin lainaukset eli tekijöiden haastattelut ovat otteita teoksesta Velipuolikuun vetovoima - Pääsiäishanukkaan valmistus ja muita sketsiohjeita.

Lue myös:

    Uusimmat