Kommentti: Se lämpö, se ilo – nämä kolme asiaa Pedro Hietasesta tulen muistamaan aina

Pedro Hietanen on poissa, mutta hänen perintönsä Pave Maijasen kaltaisena musiikin moniosaajana ei häviä mihinkään, kirjoittaa MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander.

Ensimmäinen Pedro Hietasesta mieleen tuleva asia on tuuheat viikset. Ehkä siksi, että myös edesmenneellä isälläni oli viikset aina. Niin oli myös Pedro Hietasella, niin kauan kuin muistan.

Vuonna 1949 Kymenlaakson Jaalassa syntyneen Hietasen viiksistä, Hietasesta itsestään ja kaikesta, missä hän oli mukana, välittyi samanlainen lämpö, joka välittyi aina vuonna 2021 kuolleesta toisesta kotimaisen musiikin moniosaajasta, Pave Maijasesta.

Se lämpö on toinen asia, joka Pedro Hietasesta tulee mieleen.

Pave Maijanen oli muusikonuransa aikana laulaja, lauluntekijä, basisti, kosketinsoittaja, rumpali, kitaristi ja tuottaja. Pedro Hietanen sanoi huhtikuussa 2019, kolme ja puoli vuotta sitten, Ylen pitkässä 70-vuotishaastattelussa, että jos hänelle jokin titteli täytyy antaa, siinä pitää sitten olla kokonainen rimpsu: muusikko, sovittaja, tuottaja, säveltäjä – juuri tässä järjestyksessä, koska hän on ollut uransa aikana eniten muusikko, seuraavaksi eniten sovittaja ja niin edelleen.

Se lämpö ja ilo, joka niin Hietasesta kuin Maijasestakin aina välittyi, juonsi juurensa siihen suvereeniin ja silti rentoon osaamiseen, jolla molemmat hallitsivat sen, mitä tekivät.

Ikimuistoinen aisapari

Pedro Hietanen soitti jo 1960-luvulla muun muassa Johnnyn taustayhtyeessä. 1970-luvun alkaessa hän oli jo Pepe Willbergin johtaman Pepe & Paradisen jäsen ja 1970-luvun loppupuolella Hietanen vaikutti kotimaisessa progesuuruus Wigwamissa. Omimman hiekkalaatikkonsa äärellä Hietanen pääsi olemaan johtamassaan Pedro’s Heavy Gentlemen -yhtyeessä.

Hietanen teki uransa valtaosan freelance-muusikkona, mutta ehti 1980-luvulla muutamaksi vuodeksi palkkatöihinkin. EMI-levy-yhtiön tuotantopäällikkönä hän teki levytyssopimukset muun muassa Neljän Ruusun, Topi Sorsakoski & Agentsin sekä Lapinlahden Lintujen kanssa. Melkoinen kultasormi siinäkin työssä.

Samalla vuosikymmenellä Hietasesta tuli tuttu näky kuvaputkitelevisioiden ruuduissa pyörineissä viihdeohjelmissa. Hietanen toimi kapellimestarina Velipuolikuussa, Mutapainin ystävissä ja Hotelli Soinnussa.

Hietanen myös sävelsi ja sovitti musiikkia muun muassa Aki Kaurismäen ja Jörn Donnerin elokuviin.

Mutta mikä on tuuheiden viiksien ja lämmön lisäksi se kolmas asia, jonka tulen muistamaan Pedro Hietasesta aina?

Se on ensi vuoden maaliskuussa 84 vuotta täyttävä herrasmies nimeltä Mauri Antero Numminen. Kaksikko päätyi yhteistyöhön 1970-luvun lopulla, kun he kohtasivat Love Recordsin toimistolla Hietasen palattua Wigwamin kiertueelta Euroopasta rahattomana. Hietanen ja Numminen olivat lastenmusiikkia esittävät kissa ja jänis, Gommi ja Pommi -duo.

Hietanen vaikutti myös muissa Nummisen kokoonpanoissa, kuten Uusrahvaanomaisessa Jatsiorkesterissa sekä Underground Rock Orchestrassa.

Sama toisinpäin. Kun M. A. Nummisesta joskus aika jättää, tiedän, että tulen hänestä varmasti muistamaan monta asiaa ja takuuvarmasti hänen aisaparinsa.

Gommi ei ole Gommi ilman Pommia.

Lue myös:

    Uusimmat