Petätkö kumppaniasi – henkisesti? Havahdu näihin merkkeihin

Henkinen pettäminen voi loukata yhtä lailla, kuin fyysinen. Jopa enemmän. Milloin itse tietää ylittäneensä rajan?

Ihastuksia, mielenkiintoa kutkuttavia kohtaamisia. Ja sitten kohdalle osuu ihminen, joka nostaa kylmät väreet, saa hengityksen kiihtymään, sydämen pamppailemaan. Tai ihminen, jolle on helppo uskoutua, kertoa omista huolista, kokea intiimiä yhteyttä – välillänne on selvästikin jokin yhteys. Vaikka kotona odottaa oma kulta.

Hän – kolmas osapuoli – voi olla hyvä ystäväsi tai kenties jopa työtoveri, jonka kanssa vietät kahdeksan tuntia päivässä.

Välillänne on selvästi kemiaa, ehkäpä viatonta flirttailuakin. Mutta mitään ei tapahtunut.

Vai tapahtuiko sittenkin?

Emotionaalisen tason ”suhteisiin” saattaa ajautua herkemmin, jos omassa liitossa rakoilee tai on meneillään onneton, vaikeampi vaihe. Myös suhteesta haaveilu kolmannen osapuolen kanssa voi eksyä mieleen, jopa uniin.

Mutta onko kyse silloin pettämisestä? Arvatenkin. Tätä mieltä psykiatrian professori Gail Saltz New Yorkista.

– Monet tämän kaltaiset henkiset suhteet muuttuvat seksisuhteeksi, Saltz kuvaa.

– Jos eivät, silloin itselle on helppo väittää, ettei ole tehnyt mitään väärää.

Ongelma piilee siinä, että kiintymys ja ihastus toiseen ihmiseen vaikuttaa väistämättä omaan avioliittoon tai parisuhteeseen. Henkinen uskottomuus näkyy omassa käytöksessä ja asenteessa omaan parisuhteeseen – jotain on selvästi vialla.

Yleensä tämän kaltaiset tunnepitoiset suhteet takaavat sen, että oma liitto päätyy eroon, ellet päästä irti ihastuksestasi.

Omasta suhteesta puuttuu jotain?

Usein ihmiset jotka ajautuvat pettämään kumppaniaan henkisellä tasolla, tuntevat, että omasta suhteesta puuttuu jotain. He kaipaavat jännitystä. Omassa suhteessa on arvatenkin jotain vialla, mikäli kokee saavansa mielenkiintoisempaa ja tyydyttävämpää seuraa muualta, kuin kotoa.

– Tuntuu hyvältä tulla ymmärretyksi, tuntea olonsa halutuksi. Se on kuin karkkia. Menet kotiin ja syöt vihanneksesi, ja menet töihin ja saat karkkia, Saltz kuvaa työpaikkaihastumista.

Joillekin puolisoille – eritoten naisille – tieto henkisestä uskottomuudesta on pahempi kolaus, kuin saada tietää kumppanin pettäneen tätä toisen kanssa vällyjen välissä.

– Kaikki tietävät, ettei seksuaalinen kanssakäyminen välttämättä sisällä kiintymystä tai intiimiyttä. Se voi olla kirjaimellisesti vain seksuaalinen teko.

Sitä vastoin henkinen suhde kuvastaa, että tunteet ovat väistämättä mukana joko rakkauden tai ihastuksen merkeissä.

Merkit, että olet mennyt tunnetasolla liian pitkälle

1. Kohdistat häneen paljon huomiota ja luottamusta, esimerkiksi jakamalla toiveita tai unelmiasi, joita et ole välttämättä kertonut edes kumppanillesi.

2. Pukeudut parhaimpiisi häntä varten: kiinnität eri tavoin ulkonäköösi huomiota hänen seurassaan.

3. Järjestät teille yhteistä aikaa, ja se aika – lyhytkin – on sinulle tärkeää.

4. Tunnet syyllisyyttä, jos kumppanisi näkee teidät yhdessä.

5. Teet ja sanot asioita hänelle, mitä et koskaan tekisi tai sanoisi kumppanisi läsnä ollessa. Esimerkiksi halaat häntä pitkään.

6. Kerrot hänelle avoimesti, mihin et ole tyytyväinen avioliitossasi tai suhteessasi.

7. Salailet kumppaniltasi, kuinka paljon pidät yhteyttä kolmanteen osapuoleen ja mistä keskustelette. Myös sähköposti, puhelut, Facebook- ja tekstiviestit lasketaan.

8. Tunnet olevasi riippuvainen emotionaalisesta tunnevyörystä, jota hän sinussa aiheuttaa.

9. Huomaat nauttivasi hänen seurastaan enemmän, kuin kumppanisi läsnä olosta. Olisit nytkin mieluummin hänen kanssaan.

10. Mietit itse, oletko ylittänyt pettämisen rajan, oletko tehnyt jotain väärää. Ja sinusta saattaa myös tuntua siltä.

Lopeta henkinen suhde

Tämän kaltaisia suhteita voi olla vaikea lopettaa – sillä kuitenkin omassa selkärangassa jäytää ajatus, ettei ole tehnyt mitään väärää. Mutta jos tunnet kuitenkin syyllisyyttä, on parasta lopettaa kanssakäyminen ihastuksesi kanssa, mikäli haluat säilyttää oman parisuhteesi.

Mieti, miksi välillenne syntyi alun perin yhteys. Jotta pariskunta selviäisi henkisestä pettämisestä, on tärkeää palata juurille: miksi niin tapahtui? Mitä se kertoo minusta, ja meistä pariskuntana? Vai onko tämä merkki siitä, että nyt pitää erota?

Tärkeintä on pysähtyä ja laittaa stoppi henkiselle uskottomuudelle, ennen kuin se muuttuu fyysiseksi. Muista olla rehellinen kumppanillesi – ja itsellesi.

Lähde: Webmd.com

Lue myös:

    Uusimmat