Pesislegenda Toni Kohonen hakee tuntuvia korvauksia oudoista potkuistaan – hämmentävät käänteet alkoivat jo seuran mediatilaisuudessa

Pesäpallon pelaajalegenda Toni Kohonen vaatii tamperelaisseura Manse PP:ltä yhteensä noin 120 000 euron korvauksia. Käräjäoikeuteen jätetyssä haastehakemuksessa Kohonen katsoo seuran päättäneen hänen valmentajasopimuksensa perusteettomasti.

Kohonen oli ehtinyt johtaa Superpesis-seuraa vain kahdessa hallikauden harjoitusottelussa, kun Manse PP vapautti hänet pelinjohtajan tehtävistään kesken talven.

Seura kertoi helmikuussa tiedotteessaan, ettei Kohosen sopimusta ollut kuitenkaan päätetty. Näin asia ei kuitenkaan haastehakemuksen mukaan ollut.

Kohonen on saanut Manse PP:ltä palkan tämän vuoden maaliskuuhun asti, mutta hakee nyt maksamatta olevaa palkkaa seuraavalta 18 kuukaudelta. Vuosilomakorvauksineen Kohosen korvausvaatimus on 92 340 euroa, minkä lisäksi hän hakee korvausta aineettomasta vahingosta eli mainehaitasta 18 000 euron edestä. Oikeudenkäyntikuluineen vaatimus nousee noin 120 000 euroon.

MTV Urheilu kertoi jo helmikuussa, että Manse PP oli ollut pitkään tyytymätön Kohosen panokseen. Seurajohto oli kyseenalaistanut Kohosen sitoutumista, valmennusmetodeja ja jopa valvonut työtunteja.

Kymmenkertainen Suomen mestari Kohonen, 47, päätti maineikkaan pelaajauransa viime elokuussa Imatran Pallo-Veikkojen riveissä. Hän siirtyi tästä suoraan Manse PP:n uudeksi pelinjohtajaksi.

Sopimuksen kesto valkeni julkistustilaisuudessa

Pirkanmaan käräjäoikeuteen jätetystä haastehakemuksesta käy ilmi, että seura oli uutta pelinjohtajaa kartoittaessaan hyvin tietoinen, ettei Kohosella ollut aiempaa kokemusta kyseisestä tehtävästä. Valinta oli siis sekä riski että mahdollisuus, mutta koeaikaa ei seurakaan halunnut sopimukseen sisällyttää.

Työsopimuksen solmiminen alkoi hakemukseen liitettyjen WhatsApp-viestien perusteella lokakuun ensimmäisinä päivinä. Tuolloin Kohoseen olivat yhteydessä sekä Manse PP:n kapteeni Henri Puputti että seuran puolelta sopimusta neuvotellut entinen puheenjohtaja, Tampereen apulaispormestari Matti Helimo.

Helimo teki Kohoselle 3. lokakuuta sopimustarjouksen, jossa palkaksi ehdotettiin 2 500 euroa. Muutamaa päivää myöhemmin osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen 4 500 euron kuukausipalkasta. Kohonen mainitsi myös kahden vuoden sopimuksen ehdoksi perheen muutolle Tampereelle.

Kohonen oli haastehakemuksen mukaan jäänyt käsitykseen, että hänelle oli tehty kahden vuoden sopimus. Näin asia ei kuitenkaan ollut. Sopimuksen päättymispäiväksi olikin merkitty 30.9.2023. Kohoselle valkeni vasta sopimuksen julkistustilaisuudessa tilaisuuden juontajan kertomana, että sopimus oli vain vuoden mittainen ja sisälsi kahden vuoden jatko-option.

Kohonen alkoi selvittää asiaa jo kotimatkalla. Hän otti yhteyttä Helimoon, joka lupasi seuran viilaavan allekirjoitetun sopimuksen kuntoon. Kahdenkeskisessä videopuhelussa kumpikin oli yhtä mieltä, että sopimuksen kestoksi oli tarkoitus merkitä kaksivuotiseksi. Silti Manse PP ei Kohosen mukaan toimittanut hänelle päivitettyä sopimusta.

Yllättävä irtisanominen

Helmikuussa myös Kohosen perheen asunnon etsintä Tampereelta takkusi. Manse PP tarjosi ratkaisuksi yksiötä. Helimo perusteli Kohosen mukaan asiaa sillä, että seuran käsitti perhe olleen jäämässä koulun lukuvuoden ajaksi Kouvolaan. Seuran edustaja kehotti Kohosta edelleen laittamaan Kouvolan asuntonsa myyntiin ja hankkimaan omistusasunnon Tampereelta.

Kohonen asui tilapäisesti Mansen järjestämässä vuokra-asunnossa, jonka vuokra vähennettiin hänen palkastaan. Vajaat kaksi viikkoa myöhemmin Manse PP:n edustusjoukkueen puheenjohtaja Timo Mäkelä pyysi Kohosta Varalan urheiluopistolle johtokunnan pakeille ”työnjohdolliseen keskusteluun”. Paikalla olivat Kohosen mukaan Helimo ja Manse PP Edustus ry:n johtokunnan jäsen Yrjö Ojala.

Matti Helimo ilmoitti Kohoselle työsopimuksen purkamisesta 20 minuuttia kestäneessä kokouksessa. Samana iltana Kohonen sai Manse PP:n asianajajalta viestin, jossa ehdotettiin sopimuksen purkamista kahden viikon irtisanomisajan jälkeen. Viestissä Kohoselle kerrottiin seuran olevan valmis kirjaamaan luottamuspulan sijaan sopimuksen purkamisen syyksi esimerkiksi henkilökohtaiset vaikuttimet, kuten lasten koulunkäynti.

Kohonen otti heti seuraavana aamuna yhteyttä asianajajaansa. Osapuolet kävivät neuvotteluita asian sovittelemiseksi, mutta hakemuksen yhteisymmärrykseen ei päästy.

Kohosen haastehakemuksesta uutisoi ensimmäisenä Elmo TV.

Lue myös:

    Uusimmat