Pesetkö autosi kotipihassa? Neste: Tässä tapauksessa se on kiellettyä

Nesteen toteuttamasta kyselystä selviää, että useampi kuin joka neljäs autoilija pesee autonsa yhä kotona tai mökillä huoltoaseman tai autopesulan sijaan. Ympäristönsuojelumääräysten mukaan sitä ei saisi tehdä säännöllisesti edes vedellä ja saippualla eikä koskaan liuotinpesuaineilla.

Toistuva tai ammattimainen autonpesu, esimerkiksi kerran viikossa, on sallittu pihalla ainoastaan tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin.

Pinttyneiden tahrojen poistoon ja vanteiden pesuun vaadittavien liuotinpesuaineiden käyttö ilman öljynerotuskaivoa on kokonaan kielletty. Käytännössä öljynerotuskaivoa ei ole kotipihallaan juuri kellään.

Omatoimisessa autonpesussa on Nesteen mukaan ympäristöseikkojen lisäksi toinenkin haittapuoli.

– Kotipihalla pestessä vesimäärä on yleensä vähäinen, jolloin auton maalipinta saattaa naarmuuntua enemmän kuin pesupaikkojen koneiden käsittelyssä, sanoo Neste Niinivaaran kauppias Hannu Hämäläinen.

Tutkimuksesta käy ilmi, että yleisin autonpesupaikka on huoltoasema, jossa autonsa pesee hieman yli puolet. Vain pieni osa pesee autonsa autopesulassa tai tee-se-itse-hallissa.

Hyvin huollettu auto säilyttää arvonsa

Auto pestään yleisimmin kerran kuukaudessa, mutta lähes viidesosa vastaajista pesee autonsa vain kerran kolmessa kuukaudessa tai harvemmin. Hämäläisen mukaan autoa pitäisi pestä normaalisti vähintään kerran kuukaudessa ja katuja suolattaessa selvästi useammin.

– Tiesuola aiheuttaa auton pintaan korroosiota ja pitkällä aikavälillä ruostetta. Tiesuola ei myöskään lähde tavallisella pesuaineella, Hämäläinen kertoo.

– Varsinkin talvella ja leudolla pakkasella pelätään aivan turhaan, että pesu aiheuttaa lukkojen ja tiivisteiden jäätymistä. Esimerkiksi ennakoivalla tiivisteiden käsittelyllä voi ehkäistä niiden jäätymistä. Mitä paremmin autoa pesee ja huoltaa, sitä paremmin se säilyttää arvonsa.

Autoja pestään Pohjois-Suomessa ja Oulun läänissä harvemmin kuin muualla Suomessa, ahkerimmin sen sijaan Länsi-Suomessa.

Tunnollisimpia autonpesijöitä ovat nuoret, 18–24-vuotiaat, joista jokainen kyselyyn vastannut pesee autonsa kerran kahdessa viikossa tai useammin.

Lähde: Neste

***

1:09


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja