Pesäpalloilija Joni Rytkönen sai entistä kovemman rangaistuksen seksuaalisesta häirinnästä

Urheilun oikeusturvalautakunta on ankaroittanut pesäpalloilija Joni Rytköstä koskevaa kurinpitoseuraamusta ja määrännyt hänet vuoden 2024 loppuun ulottuvaan urheilun toimintakieltoon.

Suomen Pesäpalloliitto tiedotti viime vuoden toukokuussa, että Joensuun Mailaa edustavaa Joni Rytköstä epäiltiin häirinnästä. Tämän jälkeen asia siirtyi Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n tutkintaan. Myös poliisi alkoi tutkia tapausta.

Urheilun eettinen kurinpitolautakunta katsoi Rytkösen häirinneen kahta alaikäistä pesäpallon harrastajaa sosiaalisessa mediassa. Lautakunnan mukaan Rytkönen oli lähettänyt heille seksuaalisävytteisiä viestejä ja toiselle myös seksuaalisia kuvia ja videoita. Lautakunta katsoi, että Rytkösen teot loukkasivat tyttöjen seksuaalista määräämisoikeutta.

Olympiakomitean hallinnoima urheilun eettinen kurinpitolautakunta asetti Rytkösen pelikieltoon, minkä oli määrä päättyä 30. kesäkuuta 2024.

Rytkönen jätti asiasta valituksen oikeusturvalautakuntaan. Rytkönen vaati, että SUEK:n kohdistama kurinpitovaatimus jätetään tutkimatta tai hylätään, koska hänen mukaansa asian käsittely ei kuulunut kurinpitolautakunnan toimivaltaan.

SUEK vaati puolestaan oikeusturvalautakunnalta, että Rytkösen kurinpitoseuraamusta ankaroitetaan. SUEK:n kurinpitolautakunta koki, että se oli virheellisesti antanut toisen asianomistajan omalle myötävaikutukselle merkitystä kurinpitoseuraamusta mitatessa. Oikeusturvalautakunta ei kokenut, että asianomistajan myötävaikuttamisella olisi ollut rangaistukseen lieventävää vaikutusta.

Urheilun oikeusturvalautakunta katsoi Rytkösen syyllistyneen kurinpitomääräyksissä esitettyyn seksuaaliseen häirintään lähetettyään tekoaikaan 15-vuotiaalle asianomaiselle seksuaalisväritteisiä viestejä ja videoita. Oikeusturvalautakunta katsoi myös, että Rytkönen syyllistyi tekoaikaan 14-vuotiaan asianomaisen kohdalla seksuaaliseen häirintään lähetettyään tälle seksuaalisväritteisiä viestejä.

Oikeusturvalautakunta harkitsi kokonaisuutta arvioiden oikeaksi seuraamukseksi kaikkia lajeja koskevan toimintakiellon, joka päättyy 31.12.2024. Rytkösen jättämä valitus hylättiin ja hänet velvoitettiin korvaamaan SUEK Ry:lle asiasta aiheutuneet lautakuntakulut (800 euroa).

Rytkönen velvoitettiin myös korvaamaan hänen valituksestaan aiheutuneet toisen asianomistajan lautakuntakulut (1091,20 euroa).

Itä-Suomen poliisi teki asiaan liittyen esitutkintaa, minkä se sai valmiiksi keväällä. Rytkösen epäillyt seksuaalirikokset etenivät syyteharkintaa.

Rytköstä tutkittiin epäiltynä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Rytkönen, 31, on pelannut urallaan miesten Superpesistä Kouvolan Pallonlyöjissä, Kankaanpään Mailassa, Hyvinkään Tahkossa, Sotkamon Jymyssä ja Joensuun Mailassa. Syksyllä 2022 Joensuuhun siirtynyt Rytkönen ei ehtinyt pelata uuden seuransa paidassa kuin yhden runkosarjaottelun. JoMA hyllytti hänet toukokuussa 2023, kun seurajohto sai tietää häneen kohdistuneesta seksuaalisen häirinnän epäilystä.

Lue myös:

    Uusimmat