Peruuntuneita keikkoja, asianajajia ja anteeksipyyntöjä – näin yhtyeet reagoivat Punkstoo-tilillä jaettuihin rajuihin syytöksiin

12:21
Katso video: Musiikkialan ahdistelutapaukset puhuttavat – näin asiaa kommentoi Muusikkojen liitto.

Punkyhtyeet kommentoivat Punkstoo-Instgram-tilillä julkaistuja syytteitä omilla sosiaalisen median tileillään. 

Punk-musiikin piireissä tapahtuva henkinen ja fyysinen väkivalta nousi viikonvaihteessa keskusteluun, kun Punkstoo-niminen Instagram-tili alkoi jakaa anonyymien henkilöiden kokemuksia punk-musiikin piirissä tapahtuvasta väärinkäytöksestä.

Monet väitteistä on yhdistetty muun muassa Pää Kii -yhtyeen keulakuvaan Teemu Bergmaniin. Hän kommentoi asiaa yhtyeen julkisella Facebook-tilillä.

– Pahoittelen kaikille loukkaamilleni ihmisille huonoa ja välinpitämätöntä käytöstäni. Törkeät minua vastaan esitetyt rikossyytteet kuitenkin kiistän. Asianajajani Hannu Kaitaluoma kommentoi asioita tästä eteenpäin kunhan saa perehdyttyä materiaaliin, Bergman kirjoittaa. 

Yhtyeen tulevat esiintymiset on peruttu. 

Myös Lapinpolthajat-yhtyeen toiminta on keskeytynyt. Yhtye ei tarkenna syytä muuten kuin kertomalla päätöksen liittyvän Punkstoo-tiliin.

– Lapinpolthajien toiminta keskeytyy #punkstoo:ssa ilmenneiden asioiden takia. Vituttaa ja Ahdistaa, yhtye kommentoi asiaa julkisella Facebook-sivullaan.

"Aloin itse täysin samanlaiseksi"

Muun muassa Riistetyt- ja Akupunktio-yhtyeissä vaikuttanut Severi Helle kertoo Facebookissa tunnistaneensa itsensä Punkstoo-tilin julkaisuista. 

– Haluan julkisesti pyytää anteeksi kaikilta, joita olen vuosien mittaan satuttanut haitallisilla ja myrkyllisillä käyttäytymismalleillani, Helle kirjoittaa julkisella Facebook-tilillään.

Helle kertoo viimeisimpien vuosien olleen päihde- ja mielenterveysongelmien värittämää. Hän kertoo kirjoituksessaan myös itse kokemastaan kiusaamisesta musiikkialalla etenkin alan vanhemmilta toimijoilta. 

– Aloin itse täysin samanlaiseksi, Helle toteaa.

– Jos jatkossa joku kokee jossakin tapahtumassa minun läsnäoloni, tai bändini kanssa esiintymisen, ahdistavana, se olen minä, joka poistun. Olen oman tilani jo rohmunnut, kirjoittaa Helle julkisen anteeksipyyntönsä lopetuksena. 

Kanssatoimijoiltakin kritiikkiä

Teini-Pää-yhtye puolestaan kertoo peruvansa keikat, joilla soittaa muita bändejä, "joiden jäsenet eivät kykene käyttäytymään kunnioittaen muiden ihmisten itsemääräämisoikeutta".

– Halutaan etenkin pyytää anteeksi sitä, että alun perin ollaan lähdetty mukaan tällaisille keikoille, joissa on ollut mukana ihmisiä, joiden kyseenalainen käytös on ollu punk-piireissä tiedossa, Teini-Pää kirjoittaa Facebookissa.

– Pyydetään myös, että hiljaisuuden kulttuuri loppuisi ja tilalle tulisi keskustelua ja avoimuutta, yhtye kannustaa kirjoituksessaan. 

Myös punk-konkari Janne Tamminen pitää viime päivien keskustelua hämmentävänä.

– Surullista, että tuttavapiiristä löytyy ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet mitä ikävämpiin tekoihin ja satuttaneet kanssaeläjiään niin henkisesti kuin fyysisestikin.

– Toivottavasti nyt aloitettu keskustelu rohkaisee muitakin avaamaan suunsa ja perseilijät joutuvat vastuuseen teoistaan, Tamminen kirjoittaa Facebookissa

---

Mikäli olet kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, rikosuhripäivystys 116 006 palvelee kesällä suomeksi ma–pe klo 9–15 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille palvelee puhelinnumerossa 0800-97899.


Oikaisu 21.7. klo 13.30: Poistettu Teini-Pää -yhtyeen osuudesta leipätekstin kohta, jossa sanottiin yhtyeen tienneen piireissä tapahtuvasta häirinnästä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja