Mainos

Perustuslakiprofessori Ylelle: Sote-lausunto ei ehdi valmistua ennen eduskuntavaaleja – paketissa yhä monta ratkaisematonta ongelmaa

5:44
Perustuslakivaliokuntaan kuuluva kansanedustaja Juha Rehula (kesk.) sekä kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) vierailivat aamun Huomenta Suomessa keskustelemassa uudistuksen käsittelystä.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro arvioi Ylelle, ettei eduskunta ehdi käsitellä sote-lakipakettia ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

–  Oma kantani ja valistunut arvaukseni on, että tähän sisältyy lopulta niin isoja ja laajoja ongelmia, ja se on niin merkittäviltä osin vielä keskeneräinen, että ongelmia ei ehditä korjaamaan tämän vaalikauden aikana, Lavapuro sanoi Ylen Aamu-tv:ssä.

Perustuslakivaliokunta arvioi, ovatko sote-esitykset yhteensopivia perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia saatetaan tarvita. Lavapuro arvioi, että lakipaketti sisältää edelleen runsaasti ratkaisemattomia ongelmia.

–  Ne alkavat jo siitä, että toteuttavatko uudistuksen tavoitteet oikeuden jokaiselle yhdenvertaisiin ja riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Siihen liittyy varsin suuria epäilyksiä.

Lavapuron mukaan sote-uudistus olisi ollut viisaampaa toteuttaa pienemmin askelin.

–  Toisaalta jos tästä etsii nyt hyviä puolia, niin samaan aikaan on tapahtunut eräänlainen hiljainen sote-uudistus, kun kunnat ovat siirtäneet sote-tehtäviä kuntayhtymiin ja niitä on alettu laajasti toteuttaa sairaanhoitopiirin suuruisissa kuntayhtymissä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja