Mainos

Perustuslakiluonnos kaventaa presidentin valtaa

Presidentin valtaa ollaan kaventamassa ja pääministerin valtaa lisäämässä. Nyt uusitaan Suomen perustuslakia, joka on peräisin itsenäisyyden alkuajoilta, vuodelta 1919.

Uusia pykäliä valmistelee vuoden verran istunut perustuslaki 2000 -komitea. Sen työ on loppusuoralla. Tässä pääkohtia komitean tällä viikolla valmistuneesta luonnoksesta.
Nykyisen perustuslain mukaan Suomen suhteista ulkovaltoihin määrää presidentti. Uudessa luonnoksessa tämä kohta on kirjoitettu "Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa". Presidentti voisi edelleen hajoittaa eduskunnan mutta nyt vain pääministerin perustellusta ehdotuksesta. Armeijan liikekannallepanoakaan presidentti ei voisi yksin määrätä, vaan siihenkin tarvitaan valtioneuvoston ehdotus. Presidentin armahdusoikeus säilyisi. Eduskunta saa lisää valtaa pääministerin valinnassa. Luonnoksen mukaan eduskunta äänestäisi presidentin ehdottomasta pääministerikandidaatista.

Jos presidentinehdokas ei saa kahdessa vaalissa enemmistöä, pääministerin valitsee eduskunta. Luonnoksen mukaan eduskunta käsittelisi lait nykyisen kolmen käsittelyn sijaan kahdessa käsittelyssä. Presidentin mahdollisuudet estää tai lykätä eduskunnan hyväksymiä lakeja heikkenevät.

Markka katoaa

Suomen markka katoaa hallitusmuodosta. Nykyisen perustuslain mukaan Suomen rahayksikkö on markka. Luonnoksessa todetaan vain, että rahasta säädetään lailla. Ehdotuksen mukaan valtioneuvoston kokoonpanossa ei enää tarvita yhtään lakimiestä. Edes oikeusministerin ei tarvitse olla juristi. Luonnokseen on kirjattu myös valtakunnansyyttäjä, joka johtaa syyttäjälaitosta. Nykyisin valtakunnansyyttäjää ei ole. Hänen pitää olla juristi. Luonnoksen mukaan valtakunnanoikeus säilyisi edelleen. Kyse on siis vielä luonnoksesta, mutta MTV:n uutisten tietojen mukaan varsin lopullisesta sellaisesta. Komitea on pohtinut asiaa jo vuoden. Sen määräaika päättyy maaliskuun lopussa.
(MTV3/Jarkko Sipilä)

Katso perustuslakiluonnos allaolevasta linkistä!

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.