Perustoimeentulotuen siirto Kelaan osoittautui kustannuspommiksi – 100 miljoonaa käsittelykustannuksia viime vuonna

13:15
Uusi Kelan pääjohtaja Outi Antila aikoo helpottaa asiakkaiden etuuksien saamista ja hakemista

Perustoimeentulotuen siirto Kansaneläkelaitoksen myönnettäväksi on aiheuttanut huomattavasti enemmän kustannuksia kuin Kela oli arvioinut, ilmoittaa Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

Entisen pääministeri Jyrki Kataisen hallitus päätti vuonna 2014 siirtää perustoimeentulotuen kunnilta Kelan myönnettäväksi ja maksettavaksi. Vuonna 2017 voimaan tullut muutos ei ole vielä tuottanut kaikkia toivottuja tuloksia, toteaa VTV.

Henkilöstön tarve tuplaantui

Tavoitteena oli muun muassa tehostaa toimintaa, lisätä yhdenvertaisuutta, vapauttaa kuntien sosiaalityön resursseja ja lisätä toimeentulotukeen oikeutettujen määrää.

Viime vuonna perustoimeentulotuen käsittelyn välittömät kustannukset olivat Kelassa lähes 100 miljoonaa euroa, kun lain valmisteluvaiheessa arvio oli noin 32 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 toiminta puolestaan työllisti Kelassa kaikkiaan noin 1 500 henkilöä, vaikka alun perin siihen arvioitiin tarvittavan noin 750 henkilöä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja