Perusterve Joacim sairastui syöpään 14-vuotiaana – äiti peitti pelon ja ahdistuksen: "Ensin näki kuolevia lapsia silmissä"

8:33

Kaksi vuotta sitten Joacim Viljamaa, 16, oli menossa poistamaan pattia vatsastaan. Leikkauksessa selvisi, että kyseessä oli harvinainen pehmytkudossyöpä. Teinin vakava sairastuminen vaikutti koko perheen elämään. Joacim äiteineen puhui kokemuksistaan Huomenta Suomessa perjantaina.

Tänään 15.2. vietetään kansallista lasten syöpäpäivää. Vuosittain Suomessa noin 160 lasta sairastuu syöpään. Heistä noin 80 prosenttia selviää, kertoo Sylva ry Facebookissa.

Yksi selvinneistä on Joacim Viljamaa. Juuri ennen vuoden 2016 juhannusta tuolloin 14-vuotias Joacim oli menossa sairaalaan poistattamaan vatsaansa ilmestynyttä pattia. Patti oli kipeä, mutta muuten olo oli perusterve. Kun lääkärit kertoivat leikkauksen jälkeen, että patti oli pahanlaatuinen, oli olo järkyttynyt. 

– Kaikki oli normaalisti. Sitten siinä yhdessä jutussa muuttui kaikki ihan täysin, Joacim sanoo.

Samaa sanoo äiti Elina Viljamaa

– Siinä vaan ensin näki kuolevia lapsia silmissä, ja ihan että tämä oli tässä.

Elina kuitenkin koki, että hänen on peitettävä oma pelkonsa ja ahdistuksensa. Joacimin hoito oli tärkeämpää.

Arki muuttui totaalisesti

Joacimin syöpä leikkattiin, minkä jälkeen aloitettiin sytostaattihoidot. Elina-äiti jäi pois töistä hoitamaan pahoinvoivaa sairasta lastaan. Verikokeissa piti käydä useamman kerran viikossa ja useammalla eri paikkakunnalla kuukaudessa.

– Muuttui ihan totaalisesti se arki, Elina sanoo.

Joacim huomasi äitinsä käytöksen muuttuneen.

– Äiti stressasi paljon, ja kyllä se mun mielestä näkyi hänestä paljon.

Välillä Joacim itsekin huusi ja raivosi. Tunteita hän käsitteli myös puhumalla ja tekemällä musiikkia. Usko parantumiseen ei koskaan loppunut.

– Sain hyvät prosentit selvitä ja siihen pitää uskoa.

Halu auttaa heräsi

Joacim selättikin syövän. Kokemus herätti halun auttaa muita syöpälapsia.

– Haluan rohkaista heitä, että on tärkeää, ettei luovuta.

Ja vaikka musiikki oli Joacimille keino käsitellä ja purkaa syövän nostattamia tunteita, ei harrastus ole loppunut paranemiseen. Hän toivoo musiikista ammattia.

Elina-äidistä on hienoa, että hänen poikansa pystyy purkamaan tunteitaan musiikkiin ja sanoituksiin. Kappaleiden kuunteleminen säväyttää.

– Varsinkin se eka biisi oli aika kovaa settiä kuunnella ja on edelleen, Elina sanoo.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja