Perussuomalaisten mullilauma vapaalla

Perussuomalaisten mullilauma on vapaalla ja puolueesta kuuluu jos jonkinlaista mölinää. Helmikuun alussa nähdään, saneleeko puheenjohtaja Timo Soini eduskuntaryhmälleen kaapin paikan.

Hei hulinaa, sanoi Iita kun kirnuun pieraisi.

Koska alla oleva kiistakirjoitus koskee Perussuomalaisia, aloitukseen sopii oivallisesti yllä oleva kansanviisaus.

Eduskunnan helmikuuhun kestävä joulutauko ottaa lujille kaikissa puolueissa. Puoluejohto seuraa henki kurkussa, mitä edustajat päästelevät, kun eduskuntaryhmä ei ole perään katsomassa (esim. SDP, ks. edellinen kolumni). Mutta Perussuomalaisilla tilanne tuntuu pari viikkoa ennen eduskunnan kokoontumista karkaavan pahiten käsistä.

Hallituksen STX-kiistan jälkeen PS näytti nousevan. Kannatuksessa SDP:kin oli jäämässä taakse. Tulevaa STX-välikysymystä on odotettu kuin kuuta nousevaa.

STX:n jälkeen puolueen edustajat ovat käyttäneet lomansa ihan perinteiseen PS-kamaan: rasismiin ja suusta lenteleviin sammakoihin. Se on niin vakiotavaraa, ettei puheenjohtajaa Timo Soini sille korvaansa lotkauta.

Mutta sitten kansanedustaja Kaj Turunen meni pyhimmästä pyhimmälle alueelle ja raotti puolueen Graalin maljaa haastamalla eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin.

Kissaa ei ehtinyt sanoa, kun Soini ilmoitti tukevansa Ruohonen-Lernerin jatkoa.

Tapaus paljasti karulla tavalla, että puolue on sittenkin totaalisesti yhden miehen show: puheenjohtajan, siis Soinin.

Pelkkä Soinin koiraakin uskollisemman apurin kaatamisyritys on suora hyökkäys itseään Soinia, kuningasta vastaan. Nyt näyttää, että ryhmässä on kuin onkin pieni kapinan poikanen Soinia vastaan. Siitä oli merkkejä jo kunnallisvaalein alla, kun Soini teki itsestään tv-vaalimainoksissa Pohjois-Korean diktaattoria muistuttavan puolueen isähahmon avustajansa Jukka Jusulan myötävaikutuksella. Kritiikki hautautui, mutta Soini itse menetti Espoossa kunnallisvaaleissa liki 3 000 ääntä.

Mutta tämä Ruohonen-Lerner on kieltämättä mielenkiintoinen tapaus eduskuntaryhmien puheenjohtajien joukossa.

Ilman papereita hänellä on vaikeuksia selvitä mistään. Joissakin televisiokeskusteluissa hän on toistellut ulkoaopeteltuja viisauksia, sopivatpa ne tilanteeseen tai eivät. Talouselämän päättäjiin hän ei pidä kuuleman mukaan yhteyksiä, ettei saa "vaikutteita". Eduskunnan kyselytunneilla suurimman oppositioryhmän puheenjohtaja on kuin toisella mantereella.

Kuvaavaa on, että PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan huoneessa istuu Soini – ei Ruohonen-Lerner. Kun eduskunnan hallintovaliokunta oli viime kesänä kriisissä Jussi Halla-ahon potkujen takia, kokoomuksen ryhmäjohtaja Petteri Orpo kutsui RYHMÄNJOHTAJAT koolle pohtimaan tilannetta. Soini – joka ei ole ryhmänjohtaja – ilmoitti, että PS ei osallistu kokoukseen, koska hän itse ei pääse paikalle. Kutsu oli Ruohonen-Lernerille.

Ruohonen-Lerner ei ole varsinaisesti ns. itsenäinen toimija.

Eli jos nyt – Soinin tuki-ilmoituksen jälkeen ryhmä vaihtaa Ruohonen-Lernerin, se on epäluottamuslause Soinille, vaikka Soini muuta väittää.

Helsingin Sanomissa Ruohonen-Lerner varmaan keräsi lisäkannatusta toteamalla omilleen seuraavan viisauden: "Luulen, että porukat eivät ole ihan tienneet, miten nämä systeemit menevät. Väki ei ihan ymmärrä parlamentaarista ikäjärjestystä."

Eihän ne, toopet.

Se on sitten aivan toinen kysymys, mitä ryhmänjohtajan vaihtaminen muuttaisi. Ryhmä säilyy ennallaan, samoja facebook-viisauksia on luvassa jatkossakin.

Toisella rintamalla puolue riitelee talouspoliittisista linjauksistaan. Puolueen tulevaisuuden toivo, europarlamentaarikko Sampo Terho julisti maanantaina talouspoliittiset teesinsä. On lupa olettaa, että kyseessä ovat myös jossain määrin puolueen ajatukset, tilaisuuskin pidettiin puoluetoimistolla. Terho esitti mm. heikennyksiä työttömyysturvaan ja irtisanomissuojaan. Taustalla tulitukea antoi puolueen työmies Matti Putkonen.

Tänään tiistaina sähköposti puski sitten jo vastakkaista tiedotetta:

"Me allekirjoittaneet sanoudumme jyrkästi irti kyseisen työryhmän ehdotuksista.". Irtisanoutumisen olivat allekirjoittaneet ryhmäjohtaja Ruohonen-Lerner ja 1. varapj. Pentti Kettunen.

Ketähän tässä pitäisi uskoa? Hupaisaa touhua.

Jos arvata saa, eduskuntaryhmä seuraa helmikuussa joka tapauksessa Timo Soinin nuotteja. Muuhun ei ole varaa eikä uskallusta.

Puolueen naisväki puolestaan puolestaan valittaa karua kohteluaan Ilta-Sanomissa. Naisia potkikaan kuulemma päähän ja sanotaan irti puolueesta ilman syytä.

Semmoista se on poliittinen elämä, kun mullilauma möyrästää vapaalla.

Lue myös:

    Uusimmat