Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaan kommenteista venäläismediassa nousi kohu – Jussi Halla-aho: "Emme aja Suomen eroa Schengenistä"

EU-vaalitentissä Perussuomalaiset 8:30
Perussuomalaisten Mika Raatikainen ja Olli Kotro Huomenta Suomen eurovaalitentissä.

Puheenjohtajansa mukaan perussuomalaiset ei halua romuttaa Schengen-järjestelmää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset haluaa muuttaa Schengen-järjestelmän sääntöjä niin, että sisärajatarkastukset olisi helpompi ottaa käyttöön.

Halla-ahosta laittoman siirtolaisuuden torjumisen pitäisi olla peruste, jolla sisärajavalvontaan voitaisiin ryhtyä.

– Meillä on tavoitteena yrittää vähentää Schengen-järjestelmästä aiheutuvia haittoja liittyen laittomaan muuttoliikkeeseen tai rajat ylittävään rikollisuuteen. Ei meillä ole periaatteellista kantaa puolueena siihen, että Schengen pitäisi romuttaa, Halla-aho sanoi STT:lle maanantaina.

Schengen-säännöt antavat jo nyt mahdollisuuden sisärajatarkastuksiin erikoistilanteissa.

Muutamilla Schengen-mailla, muun muassa Ruotsilla ja Tanskalla, on rajatarkastuksia käytössä vuonna 2015 alkaneeseen maahanmuuttajapaineeseen vedoten.

Ei täyttä viisumivapautta

Aiemmin perussuomalaisten eurovaaliehdokasOlli Kotro sanoi haastattelussa Kremlin-mielisessä uutistoimisto Eurasia Dailyssä, että hän kannattaa Suomen eroa Schengenistä ja että hänen kantansa on puolueen linjan mukainen.

Myöhemmin Kotro selvensi kantaansa lehdistötiedotteessa:

– Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta EU:n alueella. Kansallisvaltioiden tulee itse päättää rajavalvonnastaan. Jos Suomi olisi Schengenin ulkopuolella, meillä olisi tuolloin mahdollisuus tehdä kahdenvälisiä järjestelyjä haluamiemme maiden kanssa. Kantani on perussuomalaisen puolueen linjan mukainen.

Kotro peräänkuuluttaa myös erityistä viisumihelpotusmekanismia Suomen ja Venäjän välille. Mekanismi voisi hänen mukaansa koskea noin 10 000 suomalaista ja venäläistä.

Jussi Halla-aho sanoo, että perussuomalaisilla on ollut johdonmukaisen kielteinen asenne täyteen viisumivapauteen Suomen ja Venäjän välillä.

– Sitä linjaa ei ole tarpeen tarkistaa.

Tänään maanantaina 20. toukokuuta Kotro sanoi myös Huomenta Suomen eurovaalitentissä, että hän ei ole vaatinut täyttä viisumivapautta.

Kotron mukaan hänen lausuntoaan tulkitessa "on vedetty mutkia suoriksi aika rankalla kädellä".

Lue myös:

    Uusimmat