Mainos

Perussuomalaiset sittenkin valmiita päivähoitomaksujen korotuksen perumiseen – yhdellä ehdolla

1:53

Kesän mittaan käyty nokkapokka päivähoitomaksujen korotuksen perumisesta jatkuu hallituksessa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei aio antaa kokoomukselle sulkaa hattuun kipeän leikkauksen perumisesta, vaan pitää kiinni ehdostaan.

Soinin ehtona on, että budjettiin jäävä aukko tilkitään pääomaveron yhden prosenttiyksikön korotuksella.

Ylemmän tuloluokan pääomaveron korotus yhdellä prosenttiyksiköllä toisi Soinin mukaan valtion kassaan noin 34 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa on neuvottelukysymys, koskisiko korotus sekä alempaa että ylempää pääomaveron tuloluokkaa.

Alle 30000 euron pääomatulosta maksetaan tällä hetkellä 30 prosentin vero. Tätä suuremmista tuloista vero on 34 prosenttia tänä ja ensi vuonna.

– Se on se tapa, millä tässä voidaan liikkua, millään muulla tavalla ei, Soini sanoi STT:lle Parkanon torikahvilassa. Perussuomalaiset ministerit jatkavat syksyn tavoitteidensa linjaamista lauantaina Tampereella.

"Hallituskumppanit saavat miettiä"

Soinin mukaan hallituskumppanit saavat nyt miettiä, haluavatko ne nostaa päivähoitomaksujen korotuksen perumisen pöydälle. Hallituksen alkuperäinen esitys on Soinin mielestä sikäli hyvä, että se laskee kaikkein pienituloisimpien maksuja.

Keskusta ja kokoomus ovat karsastaneet pääomatuloveron korotusta. Hallitusohjelman mukaan kokonaisveroasteen ei pitäisi kiristyä tällä hallituskaudella, mutta näin ei olisi Soinin mukaan käymässä.

– Veroasteen nostosta tässä ei ole kysymys, koska hallitus laskee veroja osana kilpailukykysopimusta useilla sadoilla miljoonilla.

Leikkauksen perumista esitti keväällä jo Alexander Stubb, mutta myös kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo on pitänyt asiaa näyttävästi esillä. Kalliit päivähoitomaksut ovat yksi tekijä, jota pidetään varsinkin naisten työllistymisen esteenä, koska työn vastaanottaminen ei välttämättä ole houkuttelevaa alhaisiksi jäävien tulojen takia.

Pelaako kokoomus asiassa omaan pussiinsa nostaessaan asian näin näkyvästi esiin, Soini?

– En minä käy kokoomusta tässä kuurnimaan. Kerron perussuomalaisten kannan ja sen mitä yhdessä on sovittu. Olen sen sortin mies, että jos jotain sovitaan, se pidetään, vaikka tekisi kipeää.

Puoluetukeen uusi leikkaus

Muutamien kymmenten parkanolaisten eteen astellut Soini kommentoi oma-aloitteisesti puolueen hupenevia gallup-lukuja. Soini vakuuttaa tuttuun tapaansa, ettei sivuille vilkuilla.

Soini vähättelee gallupeita, mutta muistaa viimeisimmät lukemat tarkoin. Ylen viimeisimmässä mittauksessa kannatus oli painunut jo alle kahdeksan prosentin, mutta Soini huomauttaa STT:lle Helsingin Sanomien mittauksen olleen selvästi parempi, 9,5 prosenttia.

– En ole näistä enää yhtään huolissani. Gallupit ovat gallupeita ja niitä tulee 30 ennen vaaleja, Soinin tuttu vastaus kuuluu.

Aurinkoa paistatellen parkanolaiset saivat kuulla ulkoministerin tavanneen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin jo neljästi ja Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kolmesti. Britannian Boris Johnsonin tapaaminen on edessä parin viikon päästä.

Nopeasti puhe kääntyy taas kotimaahan: Soini vakuuttelee kuulijoille, etteivät perussuomalaiset haluaisi nostaa päivähoitomaksuja, mutta puolue on siihen valmis. Perussuomalaiset leikkaisi kilpailukykysopimuksen hengessä myös puoluetukea eikä hyväksy uutta tukea maakuntavaaleja varten.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.